english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

FESTIVALI I REVIJE

Program Kids&Teens – veliki svijet u malim glavama!

7. RAF, Zagreb, 30. ožujka – 5. travnja 2008.

Polako, ali sigurno, program Kids&Teens u okviru RAF-a svake godine svija sve čvršće gnijezdo. Sramežljivo se pojavivši prije dvije godine, a odlučnim korakom nastupivši prošle, danas su 'najmlađi filmaši' i više nego respektibilan RAF-ov segment. To je osobito jasno mjerljivo kvalitetom filmova. Tako bi i mnogi stariji autori mogli potražiti pokoji savjet upravo od mladih nada hrvatskoga filma, jer njihovi radovi ne samo da opravdavaju tu metaforu nego je možda i nadmašuju...

Statistički gledano, ovogodišnji Kids&Teens činilo je 29 filmova – ni premala ni prevelika brojka – upravo dostatna količina za dobivanje uvida u produkciju tog tipa u Hrvatskoj. Osamnaest filmova je sudjelovalo u srednjoškolskoj kategoriji (teens), a jedanaest u osnovnoškolskoj (kids). Ono što posebno raduje porast je tzv. nezavisnjaka, odnosno u ovom kontekstu filmova napravljenih od strane samostalnih autora izvan bilo instutucionalnog (školskog) ili kinoklupskog bavljenja filmom. Drugim riječima, film je očito in! Možda tomu najbolje ide u prilog rečenica autorice jednog od prijavljenih filmova koja je (citirat ću iz prijavnice), "crnčila cijelo ljeto za svoju Sony DCR HC 96E kameru i sad je ne ispušta iz kandži".

Što se tiče dužine trajanja filmova, zamjetna je činjenica da se najmlađi autori uopće ne libe 'stvarati' i prave srednjometražne filmove. Tako su se u programu našla dva filma u trajanju od 34 (igrano-dokumentarni film Post Scriptum) odnosno 45 minuta (animirani film "Dvije mafije"). Posebno je zanimljiv podatak da su Dvije mafije animirani film – dakle riječ je ipak o zahtjevnijoj tehnici.

Također, kako neki autori već dulje sudjeluju na RAF-u, a promatram njihov rad i na revijama u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza – očigledna je zrelost u radu koja se dobiva s iskustvom. Tu bih, osim gore spomenutog filma Post Scriptum navela i cijelu kolekciju filmova iz Filmske družine Mirko Lauš iz Pitomače, kao i igrani film Delikvent.

U svakom slučaju odluka o kreiranju programa Teens&Kids unutar glavnoga programa RAF-a i više je nego dobar koncepcijski potez, koji ponajprije ide u korist samim 'klincima', jer na taj način njihovi radovi ipak dobivaju na važnosti, što definitvno i zaslužuju. A to su očito prepoznali i sami gledatelji jer uz program Raf preporučuje kratkiše..., projekcije Kids&Teens projekcije bile su najposjećenije. I to s pravom.

 

Marija Ratković

7. RAF: dobre vibre iz Griča
SVE O RAF-u 2008.
Fešta animacije u srcu metropole!
Novosti na filmskoj karti Mediterana
ANIMAFEST - više od 500 filmova sa svih kontinenata

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta