english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

FESTIVALI I REVIJE

SVE O RAF-u 2008.

Više od 5000 posjetitelja, 315 filmova, točno 7 dana zabave i kino Grič obilježili su ovogodišnji RAF.

Revija amaterskog filma (RAF) ove je godine privukla dosada najveći broj filmova - prikazano je 315 filmova, od čega samo u glavnom programu više od 200, a sve programe Revije tijekom 7 dana pratilo je više od 5000 posjetitelja, 15 gostiju festivala te brojni domaći autori. Ove se godine RAF ponovno održavao u središtu Zagreba, u kinu Grič.

"Iznimno nam je drago što smo još jednom dokazali da amaterski film pobuđuje veliko zanimanje publike te da smo na taj način oživili ovo slatko malo kino u centru Zagreba. Kino Grič najljepši je prostor u kojem se festival održavao i nadamo se da ćemo uz dalju partnersku suradnju s Kinematografima u njemu i ostati", istaknuo je Hrvoje Laurenta, jedan od organizatora RAF-a.

Mihovil Pansini

U programu RAF specijal prikazana je retrospektiva velikana amaterskog filma Mihovila Pansinija, osnivača Genre Film Festivala - GEFF, festivala antifilma iz 1963. Pansini je posjetio festival i najavio veliku retrospektivu GEFF-a na idućem, 8. izdanju RAF-a. Svoju su retrospektivu imali i mladi i nadareni Luka Hrgović, student animacije na Akademiji likovnih umjetnosti, čiji su filmovi privukli veliku pozornost publike i medija, zatim nekadašnji student filozofije i svestrani umjetnik dr. Protić iz Beograda, čije su videopsihoseanse zabavljale publiku i posjetitelje sve vrijeme trajanja festivala, te RAF-ov dugogodišnji autor Rasim Karalić. Poseban je interes pobudio i program Fokus Kosovo, u kojem su prikazani najzanimljiviji filmovi studenata filmskih akademija iz Prizrena i Prištine.

Scusa signorina, Mihovil Pansini

U sklopu programa RAF predstavlja predstavili su se amaterski filmski festivali iz Slovačke, Poljske i Srbije te Revija filmskog i videostvaralaštva mladeži iz Karlovca.

RAF je i ove godine organizirao edukativne radionice, njih čak četiri, koje su vodili priznati hrvatski filmaši – redateljica Ana Hušman, nedavno nagrađena na Danima hrvatskoga filma, redatelj Nebojša Slijepčević, Mile Blažević, majstor zvuka, montažeri Staša Čelan, Žarko Korać te snimatelj Branko Vilus. Na taj način Revija amaterskog filma iz godine u godinu pruža prostor za usavršavanje i stjecanje znanja. Radionice je pohađalo dvadesetak sudionika, a RAFionicu sirovine (radionicu montiranja sirovih materijala) pratilo je stotinjak filmskih amatera.

Prebrojavanje glasova publike, koja je i ove godine bila jedini festivalski žiri, i objavljivanje najbolje prihvaćenih filmova u 2008. tek slijedi. Ti će filmovi u godini koja je pred nama proputovati Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Sloveniju, Austriju i Poljsku, gdje će biti prikazani na više od četrdeset samostalnih projekcija i filmskih festivala u sklopu programa RAF putuje.

 

Hrvojka Begović

7. RAF: dobre vibre iz Griča
Program Kids&Teens – veliki svijet u malim glavama!
Fešta animacije u srcu metropole!
Novosti na filmskoj karti Mediterana
ANIMAFEST - više od 500 filmova sa svih kontinenata

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta