english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
39

Priredbe

OTVORENA ZLATNA VRATA

MEĐUNARODNI FESTIVAL NOVOG FILMA U SPLITU

Međunarodni festival novog filma održan je od 21. do 28. rujna 2002. u Splitu, prikazavši ukupno 101 naslov (trideset, uglavnom kratkometražnih, filmova u filmskoj selekciji, trideset i tri rada u selekciji videa i, najviše, trideset i osam ostvarenja u selekciji novih medija, uglavnom CD-ROM-ova i internetske umjetnosti).
Svečano otvaranje Festivala novoga filma obilježeno je neviđenim prolomom oblaka, koji je Split zasuo bezbrojnim litrama kiše (pa se dio pljuska uspio probiti i kroz strop kinodvorane Karaman, u kojoj se Festival održava) te začudnom promjenom uvodnoga filma. Umjesto najavljena Dead Man Walking, Tomislava Gotovca, prikazan je film August izraelskog autora Avija Mograbija. Obrazloženje za tu promjenu nasmijalo je svakoga tko nešto zna o neprofesijskom filmu i o filmskom opusu Tomislava Gotovca. Rečeno je, naime, da je njegov film odveć šokantan za uzvanike! S obzirom na bit festivala novog filma, taj se razlog zaista čini primjereniji nekim, mislili smo, odavno prohujalim vremenima.
Ne samo po brojnosti nego i prema konceptu organizatora, naglasak je ovogodišnjeg FNF-a bio, prvi put, na novim medijima, a glavni organizator Festivala, gospodin Branko Karabatić, istaknuo je uvodnoj press-konferenciji kako će to usmjerenje gotovo sigurno postati i trajnim usmjerenjem FNF-a.
Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu novoga filma u Splitu, uz natjecateljske programe triju službenih selekcija, održane su i projekcije antologije hrvatskoga videa Frame by Frame, u izboru Branka Franceschija, hommage program radova Nam June Paika i program Underground Zero, kojim je obilježena godišnjica terorističkih napada 11. rujna 2001.
Osim toga, u programu ovogodišnjeg FNF-a bila su i dva cjelovečernja programa, već tradicionalni Fokus te novokoncipirani Forum, koji je obuhvatio niz angažiranih dokumentaraca.
Nagradu za životno djelo dobio je doajen avangardnog filma Jonas Mekas, a s obzirom na njegove visoke godine nagradu nije primio osobno, nego će mu biti predana naknadno.
Vrijedi istaknuti podatak da je Ministarstvo kulture dotiralo Međunarodni festival novog filma s 500.000 kuna, čime se splitski izjednačio, prema visini financijske potpore, s festivalima u Puli i Motovunu. Iako organizatori nisu posve zadovoljni, jer iznos pokriva tek dvije trećine festivalskog proračuna (pa je multimedijski dio izveden zahvaljujući sponzorskom ugovoru s HT-om), ipak se mora pohvaliti Ministarstvo kulture RH zbog prepoznavanja važnosti Festivala. Nadamo se da će se takav trend potpore nastaviti i ubuduće.

Duško Popović

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta