english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

Klubovi

Vrijeme Dijaloga

Šesto prvenstvo Autorskog studija — fotografija, film, video, 8. prosinca 2006.

Šesto prvenstvo Autorskoga studija — fotografija, film, video, u organizaciji ASFFV-a, Foto-kinosaveza Grada Zagreba i Hrvatskoga filmskog saveza održano je u petak, 8. prosinca 2006, u Kinu Tuškanac.

Autorski studio održavanjem svoga prvenstva obilježava i četrnaest godina postojanja i uspješna rada, koji ga je doveo u sam vrh hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva. Na ovogodišnjem, šestom prvenstvu Autorskog studija, natjecalo se dvadeset filmova nastalih u klupskoj produkciji, a dominirali su dokumentarci, kojih je bilo čak devet.

Prema pravilima, prošlogodišnji pobjednik, film Dürerov kod autora Luke Hrgovića, izazivač je drugim ostvarenjima u konkurenciji, ali i ravnopravni natjecatelj, pa je moguće da isti film bude dvije ili više godina pobjednikom prvenstva. O svim se filmovima glasa ocjenama od jedan do pet, a pobjeđuje, dakako, onaj koji osvoji najviše bodova.

Nakon animiranoga Dürerova koda, koji je na nedavno održanoj 38. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva u Samoboru osvojio drugu nagradu u kategoriji odraslih autora, prikazani su jednominutni igrani Da ili ne autorice Jasmine Murtezanović, pa gotovo desetominutni dokumentarac Vitezovi zlatnog kaleža ostvaren u suradnji Autorskog studija — FFV i OŠJanka Leskovara, Pregrada te FVK Pregrada, i dva jednominutna eksperimentalna filma, Microwave autora Dušana Vugrinca Vugija i Dijalog Zorana Pisačića, inače dobitnik treće nagrade na reviji 60 sekundi hrvatskog filma. Marina Zlatarić potpisuje dokumentarac Lopudska ćakula i igrani jednominutni film Kate i Maro, Krešimir Hanžić autor je edukativnog jednominutnog filma Kako obući hokejaša u 60 sekundi, a prikazana su i još dva dokumentarca, Mljetovanje autorice Tomislave Vereš, pobjednik 38. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u kategoriji odraslih i Novi život, autora Luke Marottija, koji je na reviji 60 sekundi hrvatskog filma, održanoj početkom studenoga, osvojio drugu nagradu.

Lopudska ćakula, Marina Zlatarić

Prvenstvo je nastavljeno prikazivanjem igranoga filma Milana Bunčića Moj limeni ljubimac, dokumentaraca Krešimira Hanžića Prirodni oblici i Slavena Žimbreka Predigra za film »Na ovom radnom mjestu nema mjesta za vas« te eksperimentalnih filmova Stilske vježbe Milana Bukovca i Iluminacije Velizara Vesovića. U završnom dijelu natjecanja prikazani su dokumentarci 14. DHF Zorana Pisačića, Obiteljska idila T. Marije Žimbrek i Memorijal svijeća 2005. Slavena Žimbreka, eksperimentalni film Poreč Trg F. Supila oko 19. h Milana Bukovca i Ježeva kućica Hrvoja Horvata.
Na šestom prvenstvu Autorskog studija — fotografija, film, video prvi je put dodijeljena nagrada najboljem fotografu, a zasluženo ju je dobio Dušan Vugrinec Vugi, koji je marljivo i kvalitetno dokumentirao sva događanja vezana uz pripreme, organizaciju i provođenje prvenstva.

Glasovima publike treće je mjesto na ovogodišnjem prvenstvu osvojio Luka Marotti, autor jednominutnoga dokumentarca Novi život, snimljena u produkciji Autorskog studija — FFV i Cro art photo cluba, sa snimateljem Ivanom Kovačem i montažerom Zoranom Pisačićem, u formatu DVCAM i u boji. Film je čudesan zapis ljubavnog zagrljaja dvije zmije na nekom groblju u Dalmaciji. Drugo je mjesto osvojio prošlogodišnji pobjednik Luka Hrgović, autor, montažer i animator filma Dürerov kod, šarmantne i tehnički veoma zahtjevne animirane priče, u formatu DVCAM i u boji, koja u dvije minute i dvadeset sekundi govori o ljubavi Dürerova nacrtana nosoroga koji se otisne u putovanje po slavnim djelima svjetskoga slikarstva (koje, usput, mijenja i prilagođava svojim potrebama) da bi na kraju sreo nosoroginju svog života i, nažalost, ostao bez nje.

Pobjednik je šestoga prvenstva Autorskog studija — fotografija, film, video Dijalog autora i montažera Zorana Pisačića te snimatelja Dušana Vugrinca Vugija, jednominutna priča snimljena u formatu DVCAM i u boji, koja govori o izostanku stvarnoga dijaloga među ljudima ili o nedostatku komunikacije kao jednom od većih problema suvremenoga svijeta.

Iako je među gledateljima bilo i veoma kritičkih tonova o kvaliteti pojedinih filmova pa samim time i šestog prvenstva Autorskog studija — fotografija, film, video u cjelini, ipak je prevladalo zadovoljstvo opsegom ovogodišnje produkcije i nada kako će i iduće godine, na sedmom prvenstvu i obilježavanju petnaeste godišnjice kluba, biti isto toliko ili čak i više naslova, te da će među njima biti i više onih koji će odskakati kvalitetom i s pravom moći izazvati Dijalog na novo dokazivanje.

Duško Popović

Vanima slavi dvadeseti

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta