english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

Klubovi

Vanima slavi dvadeseti

Prije dvadeset godina u Varaždinu s radom je počela Vanima — Varaždinska škola animiranog filma. Pod vodstvom Dubravke Kalinić i Srećka Lebinca, koji su činili osnivački tandem Vanime zajedno sa predsjednicom Dragicom Vitez, tijekom dva desetljeća rada, prošlo je školom dvjestotinjak mališana, koji su snimili sedamdesetak animiranih filmova u raznim animacijskim tehnikama. Od maloga školskog kluba pri Drugoj osnovnoj školi, tadašnja Osnovna škola Ratimira Hercega, Vanima je prerasla u udrugu koja je uz čakovečku Školu animiranog filma ŠAF bila jedina izvanškolska aktivnost takva tipa u Hrvatskoj. Iz Druge osnovne škole Vanima je preselila u prostor Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice Metel Ožegović uz veliku potporu tadašnjega ravnatelja, Ernesta Fišera. Nakon toga Vanima dobiva prostor u poslovnoj zgradi Fime, za što je zaslužan direktor te ustanove Milan Horvat, da bi unatrag dvije godine njezin konačan dom bio u zgradi Udruge tehničke kulture u Križanićevoj ulici. Zahvaljujući pomoći Grada Varaždina, vanimatori su uspjeli nabaviti novu opremu, a prvobitne osnivače zamjenjuju dugogodišnji članovi Vanime i autori brojnih animiranih filmova — Hrvoje i Davor Selec.

Dvadeseti rođendan bivši i sadašnji članovi Vanime te njihovi gosti proslavili su potkraj rujna u Multimedijalnom centru Kult revijom filmova. Podsjetili su se na neke starije radove, ali i vidjeli kako rade nove mlade snage. Filmovi vanimatora ponovno su potvrdili kako dječja mašta može biti bujna, kako mališani itekako imaju ideja i neograničenu slobodu stvaranja i izražavanja velike količine kreativnosti. Vanima s novom snagom malih animatora i novih voditelja ide dalje u budućnost stvarajući animirane filmove o svijetu u nama i oko nas. S obzirom na interes mališana Vanima će nastaviti s proširivanjem u skladu s prostornim mogućnostima grupe, čiji su i bivši članovi, a sada već odrasli ljudi, uspjeli zadržati djetinji duh u sebi, a neki novi vanimatori nastavljat će njihov rad i tradiciju udruge, koja je uspjela opstati sve ove godine i može se pohvaliti vrijednim nagradama, kojih će zasigurno biti i u budućnosti.

Hrvoje Selec

Vrijeme Dijaloga

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta