english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

KINO/KINA

Šibensko ’kino’ četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Filmska tribina u Šibeniku

Prva u zamišljenu nizu filmskih tribina koje će se, sve do lipnja iduće godine, svakog četvrtka od 18 do 20 sati odvijati u prostorima Gradske knjižnice Juraj Šižgoriću Šibeniku, održana je 23. studenoga 2006. godine. Tribine su zamišljene kao oblik upoznavanja šibenske, posebno mlađe filmske publike, s klasicima sedme umjetnosti, kinotečnim filmovima te alternativnim i art filmovima.

Projekt je osmislio splitski multimedijalni umjetnik Rino Efendić, koji je slične programe već vodio u Splitu. Efendić je za početak odabrao nadrealistički film Andaluzijski pas Luisa Buńuela te dadaistički Međučin Renéa Claira. S obzirom na po petnaestak minuta trajanja svakoga od njih, bilo je i dosta vremena za uvodno predavanje te za razgovor s publikom.

Cilj je filmskih tribina u Šibeniku upoznavanje mlađe publike s vrijednim filmovima koje nisu nikada prije vidjeli, ali i podsjećanje starijih filmofila na važne i značajne filmove koje su nekada poznavali i voljeli. Svjesno su odabrani neholivudski naslovi, ostvarenja europske klasike, ali će u programu biti mjesta i za druge filmove koje organizatori i priređivači smatraju bitnima u povijesti filmske umjetnosti. U seriji programa na početku će šibenska publika vidjeti i ostvarenja talijanskoga neorealizma, poput djela Federica Fellinija i Vittorija De Sike, filmove Alaina Resnaisa, poput Hirošimo, ljubavi moja i Prošle godine u Marienbadu, a najavljuju se i filmovi Leni Riefenstahl. Ciklus bi trebao biti zaokružen filmovima nastalim početkom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Konačni je cilj svakako ponovno otvaranje stalnoga kina u Šibeniku. U gradu koji već dulje vrijeme nema aktivnu kinodvoranu takva je inicijativa od posebne važnosti pa programu valja zaželjeti puni uspjeh i nadati se kako će zaživjeti toliko da mu lipnja iduće godine neće biti kraj, nego će se nastaviti i u sezonama koje slijede.

Duško Popović

Ima li kinoteka budućnost i kakvu?
Bogata jesen

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta