english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
53

Klubovi

Otvorena zbirka filmske opreme kinokluba Slavica

Još davne 1957. u Pitomaču je stigla prva filmska kamera, i to Siemens 16 mm. Tada nitko nije mogao predvidjeti da će se od prvih kadrova snimljenih tom kamerom u Pitomači stvoriti uvjeti za razvoj jednog od najpoznatijih dječjih kinoklubova u Hrvatskoj, koji je uspjesima prošarao Europu pa i ostatak svijeta.

Pod vodstvom gospodina Mirka Lauša, nastavnika hrvatskoga jezika, prva je kamera rabljena najprije u okviru fotosekcije koju je vodio još od 1955, a već 1959. osnovan je Fotokino klub Pitomača. Iste godine započelo je formiranje prve filmske družine u okviru osnovne škole. Već 1960. počinje veliki zamah u snimanju filmova, a 1963. mali filmaši iz Pitomače osvajaju Grand Prix, na Drugoj saveznoj reviji, pehar Slavica, po kojem se nakon toga i nazivaju Kinoklub Slavica. Nakon toga redaju se filmovi i uspjesi pa kad zbrojimo trideset godina rada, Slavica se može pohvaliti sa 214 gotovih filmova (i mnogo dokumentarnih snimaka i drugih uradaka koji nisu završeni), koji su nagrađeni sa više od tristo nagrada i priznanja, od kojih su neke i svjetskoga značaja. Održano je sedamnaest festivala dječjeg amaterskog filma — FEDAF-a, a kroz klub je prošlo šestotinjak članova.

U tom razdoblju tehnika je napredovala, pa se mijenjala i oprema kojom su članovi kluba radili. Bilo je tu filmskih kamera različita formata: 8 mm, super 8 mm, 16 mm a poslije su rabljeni i videosistemi (prvi prijenosni videosistem marke Akai).
Nakon prestanka rada Kinokluba Slavica (odlaskom gospodina Mirka Lauša u mirovinu) ostaje bogata ostavština. To su filmovi, fotografije, dokumentarna građa, nagrade i priznanja te velika zbirka filmske tehnike i pripadnoga pribora.

Foto-video klub Mirko Lauš, osnovan 8. ožujka 2005. (tada pod imenom Omega), preuzima skrb nad ostavštinom Kinokluba Slavica te dio filmske tehnike postavlja u zgradi Općine Pitomača kao stalnu zbirku otvorenu za posjetitelje. Uz kamere, montažne stolove, projektore i dio pribora tu su i najvrednije nagrade i priznanja te dokumentarne fotografije.

* * *

Na otvaranju stalnoga postava iz ostavštine Kinokluba Slavica, Filmska grupa OŠPitomača, koja okuplja četrdesetak učenika od drugog do osmog razreda, prikazala je nekoliko radova: kratki filmić o klubu Ja sam, mi smo, igrane filmove Zadimljena šminkerica i Tri prijateljice, parodiju na američke akcijske filmove u dva dijela pod naslovom Smrtonosna izdaja, animirani film Najsretniji dan jedne gliste i dokumentarac Veseli šareni svijet.

Zdravko Jakupec

Danijel, Vujnica i tri pala druga
Plodni kvartal KK Zagreb
Novosti iz ŠAF-a
Zaprešićke novosti
Započela Filmska škola Kinokluba Split
Tečajevi, radionice i projekcije autorskog studija FFV

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta