english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
52

MM izlog

Sarićeve kinegrafske Magnitude

Galerija Badrov, 7. prosinca 2005-14. siječnja 2006.

Na izložbi nazvanoj Magnitude u zagrebačkoj Galeriji Badrov (Trg žrtava fašizma 1) umjetnički fotograf, filmski snimatelj i autor Željko Sarić predstavlja se od 7. prosinca 2005. najnovijom serijom od sedamnaest kinegrafija, fotografija dobivenih posebnom tehnikom snimanja.

Kinegrafija je postupak kojim Sarić istražuje odnos medija fotografije i filma, unoseći u fotografski postupak pokret kamere svojstven filmskom mediju, kako bi navedenom sintezom objedinio osnovne elemente dvaju medija. Time nastaje postupak kinegrafija, koji je izvedenica od riječi kinetika, tj. zapis nastao kretanjem fotografa-snimatelja i rotacijom SRF-kamere 360 stupnjeva u kojoj kontinuirano teče film, kao i kretanjem osoba koje su motiv fotografije.

Primjenom dugih ekspozicija, kojima se u kontinuitetu zapisuje prostor na klasičan Leica-film, ostvarena je mogućnost kretanja prostorom, a time i bilježenje promjena koje pri takvu pokretu, svojstvenu filmskom mediju, ostaju zabilježeni kao fotografska slika.

U seriji Magnitude, osim navedenim, Sarić se koristio sličnim postupkom: metodom skeniranja izabrane skupine statista, koji su snimljeni kao dio filmske scene bijega i panike izazvane pojavom zemljotresa u podnožju nebodera Raketa na zagrebačkom Vrbiku. Serija od sedamnaest crno-bijelih slika, formata 50 cm x 250 cm, snimljena je početkom studenoga 2005.

Producenti izložbe su Galerija Badrov i Hrvatski filmski savez.

*** ***

Željko Sarić — kinegrafije na moho-sloju
Kolebljivi videosubjekt Vlatke Horvat

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta