english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
52

Revije i festivali

’Morski’ festivali filma i fotografije

6. festival filma i fotografije More & 1. hrvatski festival podmorske fotografije i filma, Rijeka, 14-19. studenog 2005.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku (Rijeka) održan je 14-19. studenog 2005. Prvi hrvatski festival podmorske fotografije i filma u sklopu 6. festivala fotografije i filma More.

Organizator je bio Kino-videoklub Liburnija-film iz Rijeke, koji djeluje u kontinuitetu punih 46 godina te je jedan od najstarijih takvih klubova u Hrvatskoj.

Svrha je međunarodnoga festivala More promovirati ljepotu mora i njegovo bogatstvo, Hrvatsku kao pomorski orijentiranu zemlju, ljepote Jadranskoga mora i mora općenito, potrebu očuvanja morskog okoliša te povijesnog i kulturnog nasljeđa pohranjena u njegovim dubinama.
Festival More početkom godine najavljuje se propozicijama koje se šalju na gotovo tisuću adresa filmskih amatera i klubova te ronilačkih klubova i autora u Hrvatskoj i svijetu.

Na festivalu se prikazuju radovi nastali na području Jadrana i Sredozemlja, a fotografije su podijeljene u kategorije: Ambijent (predstavljanje podmorja bez posebno zadane teme, osim olupina, s roniocem ili bez ronioca), Olupine (predstavlja sve vrste potopljenih brodova, čamaca, zrakoplova te drugih predmeta i objekata izrađenih ljudskom rukom, bez obzira na starost i podrijetlo), Flora i fauna (predstavlja sva živa bića koja veći dio svoga života borave pod vodom), Makro (podrazumijeva makrofotografiju bilo kojeg živog bića, osim ribe) i Nad morem (opće teme vezane za more; odnosi se na fotografije kojima je više od 50 posto površine snimljeno iznad mora).

 

Ajek i mačke, Željko Jerneić

U filmskom dijelu festivala nema tematskog ograničenja, a trajanje radova ograničeno je na dvadeset minuta. Kategorije su Nadvodni video (najmanje 50 posto materijala mora biti snimljeno iznad mora) i Podvodni video (najmanje 50 posto materijala mora biti snimljeno pod morem).

Festival je započeo otvaranjem Međunarodne izložbe nadmorske i podmorske fotografije More u atriju HKD-a na Sušaku, gdje je bilo postavljeno šesnaest fotografija koje su osvojile prva tri mjesta u svakoj kategoriji te jednu posebnu nagradu.

U kategoriji Olupine

1. Argo, Danijel Frka iz Kraljevice
2. O3, Hinko Car
3. Olupine 1, Miha Frlec

U kategoriji Flora i fauna

1. Flora i fauna 2TM, Tino Mrčelić
2. Night Hunter, Danijel Frka
3. Night Patrol, Danijel Frka

Posebna nagrada za snimljeni trenutak u prirodi

1. FF2, Hinko Car

U kategoriji Makro

1. Spirografis, Smiljan Zavrtanik iz Slovenije
2. Makro 1, Miha Frlec
3. Little Fellows, Danijel Frka

U kategoriji Ambijent

1. Light and Shade, Danijel Frka
2. Green and Blue, Smiljan Zavrtanik
3. Ambijent 2, Miha Frlec

U kategoriji Nad morem

1. Ajek i mačke, Željko Jernejić, Rijeka, Hrvatska
2. Most, Viktor Pravdica, Kraljevica, Hrvatska
3. Tišina 3, Maja Đurić Đorđević, Srbija i Crna gora

Prigodom posjeta izložbi kao i tijekom popratnih programa građani su imali prilike dati svoj glas najboljem radu prema njihovoj procjeni. Nagrada publike pripala je fotografiji Night Hunter Danijela Frke. Glasovali su i posjetitelji web-stranica Kluba, www.liburnija-film.hr, koji su najboljim radom ocijenili Most, autora Viktora Pravdice.

Ove godine na šesti festival fotografije More i Prvi hrvatski festival podmorske fotografije i filma prijavila su se 122 autora te je pristiglo ukupno 314 fotografija, iz Italije, Srbije i Crne Gore, Slovenije te iz Hrvatske (Crikvenice, Kaštel-Lukšića, Lumbarde na Korčuli, Omiša, Opatije, Punta, Rijeke, Splita, Šibenika, Visa, Zagreba). Među sudionicima su festivala i dvije riječke škole, Osnovna škola Pehlin te Kemijsko-grafička škola, učenici za zanimanje fotograf.

Uz izložbu nagrađenih fotografija u atriju HKD-a svih šest dana bio je izložen postav podmorskih fotografija Sačuvane prirodne ljepote kvarnerskoga podmorja, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji je u atriju postavio i dva računala s igricama o biologiji mora, koje su najviše razveselile djecu. U atriju su se tijekom cijeloga programa održavale i stalne projekcije nekoliko promotivnih videoradova.

Popratni programi festivala počeli su u petak, 18. studenog, u dvorani HKD-a na Sušaku koja može primiti petstotinjak gostiju.
Program je otvorilo predavanje uz video i fotoprojekciju Danijela Frke, o temi Podvodna fotografija u službi podvodne arheologije.
Potom je Milvana Arko Pijevac, ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Rijeka, koja se i sama uspješno bavi podvodnom fotografijom, održala atraktivno predavanje o temi Stanje i zaštita životnih zajednica morskog dna kvarnerskog područja. Poseban naglasak dala je na potrebu očuvanja morskih zajednica i opasnosti koje im prijete od komunalnog i građevinskog otpada.

 

Light and Shade, Danijel Frka

Program je u petak zaključen prezentacijom knjige Podvodni ribolov, autora Miljenka Bana, predsjednika Kluba za podvodni ribolov Rijeka.
O knjizi je, između ostalih, vrlo poučno o važnosti takve literature govorio i Branko Šuljić, novinar Novoga lista koji se već niz godina bavi problematikom mora i ribarstva.
Posljednji dan programa, ujedno i glavni dio manifestacije, u subotu 19. studenog počeo je promotivnim izletom katamaranom agencije Aquavision iz Njivica. Sponzor je osigurao tri besplatne vožnje riječkim akvatorijem tim posebnim brodom s prozirnim dnom pa su se tako mnogobrojni građani i sami uvjerili u ljepote kvarnerskoga podmorja.

Otvorenje filmskoga festivala More i popratnog programa počelo je u 18 sati hrvatskom himnom u izvedbi Hrvatskoga glazbenog društva Zvijezda Danica. Četrdesetak članova zbora tijekom večeri otpjevalo je desetak pjesama s motivima mora, koje su bile popraćene projekcijom videorada s motivima ovogodišnjih prijavljenih filmova.

U ime suorganizatora i pokrovitelja prigodnu riječ uoči otvaranja službenog programa festivala održali su Irena Radić Rossi, mr. arheologije, iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda, Odjela za podvodnu arheologiju, Neven Lukas, predsjednik Hrvatskoga ronilačkog saveza, Francisco Fraile, predsjednik Komisije za film, fotografiju i video Svjetske ronilačke federacije CMAS te Vera Robić, tajnica Hrvatskoga filmskog saveza.
Program je otvorio Marino Brzac, jedan od najboljih podvodnih (video) snimatelja u Hrvatskoj, govoreći, uz videoprojekciju, o problemima podvodnoga snimanja u dubinskom ronjenju. Danijel Frka i Marino Brzac ove su godine sudjelovali u probranoj ekipi najboljih ronilaca i podvodnih snimatelja na ekspediciji Tajne podmorja. Projekt čine istraživanja podmorja hrvatskoga Jadrana, od njegove najjužnije do najsjevernije točke, o kojima će svjedočiti šest dokumentarnih epizoda, namijenjenih televizijskom prikazivanju. Stoga su u nastavku programa Brzac i Frka predstavili projekt i riječkoj publici.

Na Šesti festival filma More i Prvi hrvatski festival podmorske fotografije i filma pristiglo je petnaest filmova iz Italije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske (Rijeka Supetar, Zagreb), a prijavilo se ukupno devetero autora.

Žiri je izabrao devet filmova u konkurenciji:

Film Abyss, podvodni film Jerka Hržića iz Supetra, Jump Blue i Speleo ronjenje, podvodni filmovi Tomislava Rataja iz Zagreba, Pijesak ima okus života i iz morskih dubina, nadvodni i podvodni film Irene Škorić iz Kinokluba Zagreb, Der Tag des Oktopus, podvodni film njemačkog autora Andreasa Treptea, Albanien&Eutherpe, podvodni film, Marina Brsca iz Rijeke, Bijeg, nadvodni film, Zorana Babića, KVK Liburnija-film i Dan poslije, nadvodni film Andree Gnjato-Matković, iz Liburnija-filma — Rijeka.

Nakon polusatnoga vijećanja žirija slijedila je svečanost proglašenja pobjednika.
Publiku je uoči svečanosti posebno razveselio jedan od najstarijih članova Liburnija-filma, Amato Kurtes, uvjerljiv imitator Charlieja Chaplina.

Uoči objave nagrađenih radova dodijeljeno je i posebno priznanje Gradu Rijeci. Predsjednik Liburnija-filma Zlatko Marović uručio je u tom povodu skulpturu riječke kiparice Tee Paškov Vukojević, s motivom morskoga vala, gospodinu Lucianu Sušnju. Luciano Sušanj predstavnik je Odjela grada Rijeke za sport i tehničku kulturu, koji je uz Odjel za kulturu, Klubu i festivalu More pružio veliku financijsku i logističku potporu.

Na filmskom festivalu More u kategoriji Podvodni film stručni žiri najboljim je proglasio film Albanien&Euterpe, autora Marina Brsca iz Kostrene (Hrvatska).

Drugo mjesto osvojio je film Der Tag des Oktopus Andreasa Treptea iz Njemačke, a treće mjesto po izboru žirija pripalo je filmu Abyss Jerka Hržića iz Supetra (Hrvatska).

U kategoriji Nadvodni film najboljim je proglašen film Bijeg, autora Zorana Babića iz Rijeke, a druga i treća nagrada nisu dodijeljene.

Prema glasovima publike najboljim je ocijenjen film Albanien&Euterpe, kojemu je autor Marino Brzac. Glasovalo je 85 gledatelja i svi su listići važeći.

Andrea Gnjato Matković

25 fps: Kruha i eksperimenta!
60 sekundi hrvatskog filma — drugi put
Jedna minuta, Otompotom i ostalo
Dvanaest ’probranih’ na 36. KRAF-u
44. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta