Završena sedma Škola medijske kulture u Trakošćanu

U drugoj polovici desetodnevna trajanja sedme Škole medijske kulture u Trakošćanu stotinjak je polaznika slušalo predavanja dr. Stjepka Težaka, dr. Mate Kukuljice, Jelene Bunijevac-Matičić, dr. Ante Peterlića, mr. Nikice Gilića, Diane Nenadić, mr. Irene Paulus, Joška Marušića, mr. Ive Škrabala, Zorana Tadića i Petra Krelje o metodičkom pristupu, filmskim analizama animiranog, dokumentarnog i igranog filma, ekspresionizmu i njegovu nasljeđu, dječjem filmu u funkciji medijske kulture u osnovnoj školi, povijesti filma, književnosti i filmu, eksperimentalnom filmu i videu, glazbi u filmu, hrvatskom filmu do 1941., povijesti animiranog filma, hrvatskom filmu od 1941., nepoznatom hrvatskom dokumentarnom filmu, uvodu u animaciju i zagrebačkoj školi te o stilskim obilježjima hrvatskog filma.

Sedma Škola medijske kulture završava u ponedjeljak, 29. kolovoza, prezentacijom svih seminara i projekcijom video-radova snimljenih na video-radionicama.

Na video-radionici za dokumentarni film, pod vodstvom Damira Čučića, snimljeni su video-radovi Zagorje libre, Oaza i Zaljubljeno oko, na video-radionici za igrani film voditeljice Snježana Tribuson igrani video B/Mračne vode, u trajanju od sedam minuta, na video-radionici za TV-reportažu voditelja Dražena Ilinčića ostvarene su video-reportaže Direktno do 'direktora', Koprivnica bez rešetaka i Ljudi stari, muzej novi, a na video-radionici za animirani film sačinjen je trominutni Što je Angelina vidjela u Trakošćanu kolovoza 2005.

Specijalizirana video-radionica za kameru i snimanje pod vodstvom Silvestra Kolbasa  proizvela je video Boja je svijetlo je boja u trajanju šest minuta, specijalizirana video-radionica za montažu Slavena Zečevića prikazala je tri vježbe svojih sudionika, a specijalizirana radionica za filmski scenarij, koju je vodio Goran Tribuson dovršila je scenarije naslovljene Hvala što ne pušite, Klokan i Pastrva ne.

Sve prikazane video-radove pred polaznicima Škole medijske kulture komentira dr. Hrvoje Turković, a Škola završava s ovogodišnjim radom svečanošću podjele diploma za gotovo stotinu polaznika, ponajviše profesora hrvatskog jezika iz osnovnih škola diljem Hrvatske.