Od vegana do palačinki

Žiri sedamnaestog Gastro Film Festivala, koji je u subotu, 6. srpnja 2019. održan u Osijeku, radio je u sastavu Dalija Dozet, film studirala na FAMU International u Pragu, a potom i magistrirala režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, radila kao prva asistentica režije na kratkim i dugometražnim igranim filmovima i reklamama te vodila niz filmskih radionica za djecu, mlade i odrasle, suradnice Kinokluba Zagreb, Hrvatskog  filmskog saveza, Bacača sjenki i Ruksaka, jedne od pokretačica Filmske Runde, revije  kratkog filma u Osijeku, koja upravo razvija svoj prvi dugometražni film Lekcije mog tate, Vjeran Hrpka, predsjednik žirija, diplomirao filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, snimatelj više od dvadeset filmskih naslova, kao snimatelj i fotograf  radio u više od pedeset zemalja, od 2011. umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, 2017. dobio nagradu Nikola Tanhofer za snimateljski rad na filmu Iza lica zrcala, voditelj radionice alternativnih fotografskih procesa te Zvonimir Karakatić, koji je prvi susret sa snimanjem neprofesijskog filma u produkciji Kinokluba Gimnazija iz Požege imao s pet godina, fotografiranjem se bavi od osnovnoškolskih, a filmom od srednjoškolskih dana, član udruge GFR FILM-VIDEO gotovo trideset godina i autor nekoliko neprofesijskih filmova, od kojih je Groznica subotnje večeri nagrađena zlatnom medaljom na 31. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, a Izvolite molim, čiji je suautor, prikazan na Danima hrvatskog filma 2004. godine, odnosno autor dugometražnog  dokumentarnog filma Kino moje malo iz 2008.

Na festival kratkometražnih filmova o hrani i piću i filmova u kojima se hrana i piće pojavljuju ove je godine pristiglo niz filmova iz Azije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike   odnosno iz Austrije, Bugarske, Finske, Francuske, Grčke, Iraka, Italije, Japana, Kolumbije, Madžarske, Njemačke, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske, a u službenoj konkurenciji su prikazani Baked Fish španjolskog redatelja Guillema  Miróa, Milk Fit Vilme Kartalske, Bugarska, Refugee Poetry Davea Lojeka, Austrija/Njemačka/Irak, Happy Birthday Laytha Dahama, Irak, Inlove Lopeza Les Freresa, Francuska, Skeleton in the Closet Tomija Malkkija, Finska, The Last Supper Davea Lojeka, Njemačka/Ukrajina, jedinog autora koji je bio zastupljen s dva rada, Guantanamo Baby Dietera Primiga, Njemačka, Jelly Operation Juana Diega Rodrígueza, Kolumbija, #Paella Miki Emesa, Španjolska, Santa Sangría Roser Tananbum i Baptista Grandina, Španjolska, RAmen Rubéna Seca, Španjolska te Solace on an Ordinary Day jedinog hrvatskog predstavnika Aleksandra Muharemovića VK Mursa, Osijek, a nagrade su osvojili Reliciuos Eugenia Villanija i Raffaela Palazza, Italija, treću, Gelato-seven summersof ice cream love Danijele Opp, Njemačka, drugu dok je pobjednik sedamnaestog Gastro Film Festivala film Ivan autora Panagiotisa Kountourasa iz Grčke.     

Za gastronomski dio pobrinula se udruga Pobjeda koja je pripremila veganski kotlić i kavu  sa sojinim mlijekom te dugogodišnja članica Video kluba Mursa Ida Đurkić koja je za sve prisutne pekla palačinke.

Održana je i radionica stop trik animacije See/Touch/Try koju su osmislili i vodili Aleksandar Muharemović i Nataša Dorić, sufinancirana sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra. Publika je još vidjela izbor nagrađenih filmova s festivala Grand Off iz Varšave.

Organizatori su festivala Video klub Mursa i Turistička zajednica Grada Osijeka, program je ostvaren uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, a medijski pokrovitelji su bili STV-Televizija Slavonije i Baranje, Osijek031.com, drum.hr, i  Tranzistor.hr. Autorica ovogodišnjeg vizuala je bila osječka multimedijalna umjetnica i članica Video kluba Mursa Ida Đurkić, prof. art.

Ulaz na sedamnaesti Gastro Film Festival i sve popratne programe je bio je besplatan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com