Za sve generacije

Filmsko-kreativni studio VANIMA i ove godine, već petnaesti put za redom, organizira i provodi filmske radionice animacije, odnosno eksperimentalnog filma, koje će biti održane u prvoj polovini srpnja 2019. godine, u Centru za mlade Varaždin, Petra Preradovića 4. Prijave su moguće još samo osam dana, do 27. lipnja, radionice su besplatne za polaznike, a kako je broj sudionika ograničen, već 28. lipnja će organizatori obavijestiti prijavljene o imenima sretnih odabranika.

Radionicu animiranog filma za djecu vodit će voditelji VANIMA-e, namijenjena je djeci od devet do dvanaest godina, koji će napraviti kratku animiranu minijaturu na zajednički odabranu temu, a radionica će biti održana od 1. do 5. srpnja u jutarnjim satima.

Posve drugačije je osmišljena radionica animiranog filma za odrasle, koja je  namijenjena zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja i članovima organizacija civilnog društva koji žele naučena znanja i vještine prenijeti djeci i mladima kako bi ih upoznali s osnovama animacije. Radionica se sastoji od teorijsko-metodičkog dijela i praktičnog rada, a održava se od 8. do 11. srpnja u kasnijim popodnevnim satima. Radionicu će voditi dugogodišnja pedagoginja u području medijske kulture, inače i   osnivačica i voditeljica VANIMA-e Dubravka Kalinić Lebinec.

VANIMA je i partnerska organizacija na projektu Svi smo mi kultura koji provodi s Udrugom mladih Varaždinski underground klub - V.U.K. te s ostalim partnerskim organizacijama, a projekt je financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Radionica eksperimentalnog filma će biti održana u suradnji s karlovačkom udrugom Izvan fokusa, a namijenjena je svim zainteresiranim mladima, posebno članovima organizacija civilnog društva. Voditelj je Marko Mikšić, polaznici će snimati DSLR fotoaparatom, a u montaži će im savjetima i praktično pomoći suradnik Ivan Stjepan Lucić. To je i jedinstvena mogućnost za sve koji se žele više i sadržajnije baviti fotografijom i audiovizualnim djelatnostima da nauče koristiti fotoaparate i kao alat za snimanje autorskih videoradova. Usavršavanje snimateljskih vještina će im biti primaran zadatak, a obavit će ga kroz različite snimateljske zadaće. Radionica će se odvijati od 5. do 7. srpnja, u popodnevnom terminu.

Jedan od ciljeva Foto-kreativnog studija VANIMA je i razvoj audiovizualne djelatnosti na području grada Varaždina, pa će tako organizatori prioritet za sudjelovanje dati onima koji se do sada nisu okušali u stvaranju animiranog filma.

Članovi raznih klubova i udruga s vremenom su razvili spoznaju o potrebi širenja kruga amatera i otkrivanja i edukacije budućih kolega, a upravo takvi klubovi, udruge i pojedinci koji edukaciji najmlađih (ali i odraslih) i njihovim prvim koracima u svijet filma posvećuju dužnu pažnju, na taj način osiguravaju i svoju budućnost. Bez toga se sav minuli rad, koji se godinama taložio u pojedinim školskim filmskim skupinama, udrugama ili klubovima, za tren pretvori u dim.

Prošle su godine 14. ljetne filmske radionice, odnosno radionica animiranog filma koju su vodili Dubravka Kalinić Lebinec i Hrvoje Selec, a privukla je čak sedamnaest polaznika te radionica TV-reportaže pod vodstvom Ane Sever i gosta Benjamina Guillet-Revola te Marina Kereša iz udruge nuSynergetic, bile veoma uspješne pa nema razloga sumnjati da će jednako biti i u ovoj, petnaestoj i jubilarnoj sezoni.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com