Foto kino video klub Zaprešić
Svega više od dvjesto

Šesnaesti je rođendan Foto kino video klub Zaprešić obilježio 6. listopada, projekcijom devetnaest filmova iz ovosezonske produkcije, a publika u punoj kino dvorani, sastavljena od samih autora, njihovih roditelja, prijatelja i poklonika filma, s pažnjom i zanimanjem ih je pogledala. Vrijedi napomenuti kako se pri obilježavanju FKVK-ovih obljetnica održava tradicija pozivanja gostiju iz drugih filmskih klubova, a oni se rado odazivaju pa je tako i ove večeri dvorana bila ispunjena nizom poznatih lica. Lijep običaj kojeg bi mogli uvesti i drugi.

Ove godine su FKVK-ovci na svojoj obljetnici posebno ugostili članove varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, vrativši im tako nedavno gostoprimstvo na netom završenoj 49. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, a gosti su zainteresiranoj publici pokazali animirane filmove Gdje je nestao kit?, Snjegowitch, Kamiondžije, Zoo carpet, Koji peh, Druga prilika, Escherichia coli, Dobar i loš pasji život, Hallo pizza, Jukebox, Surogad i Dandelios te eksperimentalni rad 11.10.'98.-9.10.'11.

Domaćini su uzvratili projekcijom animiranog filma 1000 ždralova, igranog Dosada, pa animiranih Foto session, Glista u zavodu za zapošljavanje i Gospođice imaju prednost, dokumentarnog Hrc, igranog Mali orkestar, animiranog Mrav protiv papučice, igranih Peh odnosno Piknik, animiranih Progres i Račići, igranog Rođendanski poklon, animiranog Samo pijesak, igranog Torbetine, animiranih U mraku su velike oči odnosno U šumi te još dva igrana, Ukleta kuća i Vrisak. Ima ih toliko da su morali biti posloženi abecednim redom, poput kakva filma imenika!

S ovogodišnjih devetnaest radova, Foto kino video klub Zaprešić dosegao je ukupnu produkciju od 258 filmova u proteklih šesnaest godina, a i sve ostale su brojke iznad dvjesto, od sudjelovanja na toliko (i više) domaćih i stranih revija i festivala, preko toliko (i više) osvojenih nagrada i priznanja i više od dvjesto mladih članova kluba koji su kroz njega prošli i stekli temeljna, a mnogi bogme i napredna znanja o filmu, od animiranog i dokumentarnog do igranog, a povremeno i do ostalih vrsta, kako se to obično katalogizira u službenim natjecanjima.

Obilježavanje šesnaestog rođendana, koji u Zaprešiću ima posebno značenje jer su Foto kino video klub i Grad Zaprešić jednako stari pa svoje obljetnice istodobno slave, pokazalo je i spremnost Grada da i nadalje prati potrebe članova Foto kino video kluba u okviru realnih mogućnosti, što svakako doprinosi nastavku stabilonog i produktivnog djelovanja ubuduće.

Proslava šesnaeste obljetnice završena je prigodnim domjenkom, a prije njega naravno najavom idućeg, sedamnaestog godišnjeg okupljanja članova FKVK Zaprešić i njihovih gostiju, početkom listopada 2012. godine.

Duško Popović