Pedeset godina od Oskara
Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije

Galerija Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 9. lipnja do 3. srpnja 2011. godine ugošćuje izložbu Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije, koja je posvećena pedesetoj obljetnici osvajanja prvog i za sada jedinog Oskara u povijesti hrvatske kinematografije. Kustosice izložbe Marta Kiš i Karla Pudar zamislile su postavu koja objedinjuje različite radove koji upozoravaju na brojnost tehnika i raznolikost autorskih rukopisa, kao i vrijednosti Zagrebačke škole animiranog filma, koju su francuski kritičari George Sadoul i Andre Martin naznačili kao bitan dio avangardnog pristupa animaciji i koja je svojim dugim djelovanjem postavila visoke produkcijske standarde te iznjedrila mnoge jake autorske osobnosti, među kojima  posebno mjesto pripada Dušanu Vukotiću, Vudu.

Dušan Vukotić rođen je 7. veljače 1927. u Bileći, kao mladić u partizanima crtao karikature za četne i brigadne novine, a zatim studirao arhitekturu u Zagrebu. Od  1953. objavljuje u Kerempuhu strip Špiljo i Goljo – prethistorijski ljudi, koji se s pravom može smatrati prethodnicom kasnije slavnih stripova i animiranih filmova Obitelj Kremenko američkih autora Hanne i Barbere, a kao karikaturist uz Kerempuh radi i u Ježu, Vjesniku te Filmskoj kulturi. Godine 1951. snimio je u Duga filmu svoj prvi animirani film Kako se rodio Kićo, zajedno sa J. Sudarom, a bio je glavni crtač i animator u filmu Fadila Hadžića Začarani dvorac u Dudincima. S N. Kostelcem i suradnicima realizirao je trinaest kratkih reklamnih crtića, a u Studiju za crtani film Zagreb filma 1956. godine i film Nestašni robot, pa zatim parodije westerna (Cowboy Jimmy), filmova strave (Veliki strah), gangsterskih filmova (Koncert za mašinsku pušku) i znanstvene fantastike (Krava na mjesecu). Nagrađivan je za filmove Piccolo (1959., u Londonu, Beogradu, Oberhauzenu, Corku, Karlovym Varyma, Ciudad de Mexicu) te za Surogat (1961., prvi Oskar izvan SAD, koji je dobio nagrade i u Bergamu, Corku, Beogradu, San Franciscu, Oberhausenu itd.) odnosno Igra (nagrade u Beogradu, Annencyju, Londonu, Oberhausenu, Mannheimu, Corku, Cannesu, Melbourneu, Pragu, Milanu, San Franciscu), kao i za mnoge druge. Radio je kao predavač filmske režije na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju, bavio se teorijom animacije. Snimio je igrane filmove Sedmi kontinent (1966), Akcija stadion (1977), Gosti iz galaksije (1981). Umro je 8. srpnja 1998. godine, u Zagrebu.

Na izložbi Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije može se vidjeti veliki broj crteža, celova, filmske scenografije kao i drugih kreativnih elemenata korištenih u stvaranju animiranih filmova u okviru Zagrebačke škole. Uz kultne klasike na izložbi su zastupljeni recentni autori, pa se istodobno postavlja pitanje o realnosti svojevremenog stava da je Zagrebačka škola prestala djelovati koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Uz niz „statičnih“ izložaka, posjetiteljima će biti prikazane i brojne projekcije s više od pedeset animiranih filmova, a posebnost izložbe su radionice animiranog filma koje su namijenjene najmlađima ali i odraslim potencijalnim autorima. Informacije o sadržajima radionica, terminima njihova održavanja i mogućnostima uključenja su od 1. lipnja dostupne na službenim  stranicama HDLU, www.hdlu.hr.

Duško Popović