english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Podrum ponedjeljkom

Kraj srpnja u izložbeni prostor Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu donosi još jednu zanimljivu likovnu izložbu. Svojim se radovima u sklopu četvrte sezone programa „Podrum ponedjeljkom“ koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA predstavlja mlada akademska umjetnica Jasmina Jakopanec. Dvadesetak izloženih radova u kombiniranoj tehnici fotografije, crteža i kolaža različitih formata nastajalo je u razdoblju od 2014.  do ove godine, a umjetnica je tijekom studija u Rijeci fotoaparatom bilježila mijene morske površine koje su postale temelj za nastanak ciklusa „Kompozicija vode“.  Izložba „Kompozicija vode“  bit će otvorena u ponedjeljak, 31.srpnja u 19 sati. Četvrtu sezonu Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“ i dalje kao pokrovitelji prate grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

KOMPOZICIJA VODE

Uvijek mi se sviđala ideja da je Bog vrijeme, ili barem Njegov Duh. U svakom slučaju, uvijek sam mislio: ako je Duh Božji lebdio nad vodama, voda ga je morala odraziti. Odatle moja naklonost prema vodi, prema njezinu talasanju, gibanju, mreškanju i- zato što sam sjevernjak-prema njezinu sivilu. Jednostavno mislim da je voda slika vremena, i uoči svake Nove godine, u ponešto poganskom stilu, nastojim se naći pokraj vode, po mogućnosti pokraj mora ili oceana, da bih promatrao kako iz njega izranja nova porcija, nova šalica vremena. Ne očekujem nagu djevicu koja jaše na školjci, želim vidjeti oblak ili krestu valakako o ponoći dodiruje obalu. Za mene je to vrijeme koje izlazi iz vode, pa ne promatram čipkasti uzorak koji prostire na obali s razumijevanjem iskusne Ciganke, nego s nježnošću i zahvalnošću.
J. Brodski

Dojam je kako serija radova pod nazivom „Kompozicija vode“ kojom se u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ varaždinske Vanime predstavlja mlada akademska umjetnica Jasmina Jakopanec, likovnim izražajnim sredstvima razrađuje, ili je barem na tragu ideje nobelovca Josifa Brodskog iz njegove poznate knjige o Veneciji „Vodeni žig“.  Dvadesetak izloženih radova u kombiniranoj tehnici fotografije, crteža i kolaža različitih formata nastajalo je u razdoblju od 2014.  do ove godine, a mlada je umjetnica tijekom studija u Rijeci fotoaparatom bilježila mijene morske površine koje su postale temelj za nastanak ciklusa „Kompozicija vode“. I upravo kao što je u travnju u Galeriji  ZILIK u Karlovcu prilikom prvog predstavljanja ovog ciklusa Jasmine Jakopanec istaknula izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, kolažirajući fotografije te intervencijama crtačkim tehnikama umjetnica stvara kompozicije naglašene likovne zvučnosti. I kao što voda neprestano mijenja oblik tako i ciklus "Kompozicija vode" umjetnice Jasmine Jakopanec kontinuirano mijenja i razvija svoj izraz. Likovne kompozicije iz ovog ciklusa, kaže sama autorica, nastale su razdvajanjem dijelova fotografija i njihovim kolažiranjem s drugim fotografijama te crtačkim tehnikama crtajući likovne elemente (točke, linije, mrlje). Svi su ovi radovi dio istog ciklusa, kaže Jasmina Jakopanec, no na činjenicu da su ipak različiti utjecalo je vrijeme koje kao i voda teče i s tim se vremenom mijenjamo i razvijamo.

Srećko Lebinec

Jasmina Jakopanec rođena je 1992. godine u Varaždinu. Godine 2017. stekla je zvanje magistre primijenjenih umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeci. Završila je Dopunsko pedagoško-psihološko obrazovanje za nastavnike. Dobitnica je nekoliko nagrada, i diploma od kojih su značajnije Nagrada Akademije za najbolji umjetnički rad u području novih medija i Rektorova nagrada za najbolji umjetnički rad 2016. godine. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija. Izlagala je na nekoliko samostalnih  te više grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


pošalji link | verzija za printanje

Produžene su prijave za 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 18.10.2023.
Prijavite se na radionicu produkcije u Kino klubu Split 18.10.2023.
Europska premijera filma "Zovite me plesačem" 11.10.2023.
Podrum ponedjeljkom 11.10.2023.
Otvoren poziv volonterima u Kino klubu Split! 11.10.2023.
SKIG- ov film „Bravo Anamarija“ uvršten u 15. Festival prava djece 11.10.2023.
SKIG-ovići iz Gunje – predstavili svoja tri filma na 61. izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotri hrvatskog školskog filma 11.10.2023.
Dodjelom nagrada svečano zatvorene 61. Revija filmskog stvaralaštva djece i 11. izdanje Smotre hrvatskog školskog filma u Zagrebu 11.10.2023.
Čaj za dvoje - drugi 11.10.2023.
Svečano otvorene 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma — očekuje nas 96 filmova u 3 dana! 11.10.2023.
41-50/5619
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta