english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

OBLIK ENERGIJE

Snagom ekspresije i likovnom zanimljivošću, izložba radova mlade grafičarke Martine Ipše svakako se izdvaja kao jedno od središnjih zbivanja ove sezone programa „Podrum ponedjeljkom“ što ga varaždinska Vanima organizira u Centru za mlade P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu. Martina Ipša, trenutno asistentica na  Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, stvara u tehnici dubokog i visokog tiska, a njeni su ekspresivni linorezi, akvatinte i litografije apstraktne forme kojima, kao što sama kaže, nastoji izraziti korelaciju svog unutrašnjeg svijeta s oblicima koji postoje u prirodi. „Oduvijek me zanimalo što se to događa između oblika koje promatram u prirodi. Nastojala sam da postoji više interpretacija moga rada u kojem se mogu prepoznati oblici u prirodi, sukob moga unutrašnjeg i vanjskog svijeta. Oblici stvaranjem u energiji uvijek stoje u korelaciji s vidljivim svijetom koji savladavam, ali ne oponašajući prirodu nego stvarajući poput nje. Naznakom oblika iz prirode, grafici pokušavam dati svoju definitivnu interpretaciju oblika u energiji i time nastojim ne samo osjećati svijet, nego i stvoriti osjećaj kod drugih (koji promatraju moje djelo).“Dvadesetak grafika izloženih u prostoru Centra P4 promatraču zorno pokazuju visok stupanj  autoričine vizualne inteligencije ( u smislu kako taj pojam tumači   Rudolf Arnheim). Opisujući svoj rad Martina Ipša kaže:   Moj interni svijet usvaja inspirativne inpute prirode te ih prevodim u jedinstvenu energiju koja, gestama i pokretima cijelog tijela, biva prenesena u materijalno obličje. Stoga, ovaj stvaralački proces, kao i zakon prirode, ima karakteristiku cikličkog kretanja koje počinje i završava u eksternom svijetu, dok sam ja sama medij između prve i zadnje karike.      Ne samo ove njene riječi, već i pogled na neke od njenih grafika, u sjećanje promatrača doziva odjek čudesnog grafizma umjetnika stare Kine i Japana. U jednom od svojih tekstova Elie Faure govori o sposobnosti stilizacije koja je japanske umjetnike ovlastila da u geometrijske oblike uklope cijelu prirodu prevedenu u novi jezik i nanovo komponiranu. I upravo neprestana veza s prirodom, te transponiranje prirodnih oblika u likovni jezik, grafikama Martine Ipše daje sasvim osobnu i originalnu notu.

Srećko Lebinec


pošalji link | verzija za printanje

Cinema Reinvented – Ponovo otkriven film 26.10.2022.
Aktivnosti Jedine solucije 26.10.2022.
Međunarodni dan animacije 26.10.2022.
Kino klub Split organizira besplatna predavanja Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija 26.10.2022.
Produžen rok prijave za 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva u Belom Manastiru 21.10.2022.
PROGLAŠENJEM NAJBOLJIH FILMOVA ZAVRŠEN 11. DUFF 19.10.2022.
'JEAN-DANIEL POLLET - IZGUBLJENA KARIKA FRANCUSKOG NOVOG VALA' NA KRATKOM UTORKU 12.10.2022.
Bogat program jedanaeste filmske feste djece i mladih 12.10.2022.
ODRŽANA „See/Touch/Try“ 2022. RADIONICA U DARDI 12.10.2022.
Referendumska projekcija - arhivski filmovi o razvoju Pule 05.10.2022.
21-30/5357
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta