english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Počasno mjesto - najstariji laptop u Skandinaviji

Unesrećen začuđujuće neočekivanim slučajem, sudbinske nezgode zatekao se kako u ruci drži vrećicu s plastičnim posudama hrane umjesto vrećice s laptopom, svojim vjernim suputnikom. Kako se i sam našalio, vjerojatno najstarijim u Skandinaviji jer tehnologiju smatra nuždom. Logično je da ga treba čuvati jer je u njemu pretpostavljam pohranjen milijunski broj riječi njegovog slojevitog misaonog procesa. Dr. sc. Midhat Ajanović, pisac, karikaturist, filmolog, animator i profesor na švedskom sveučilištu odmalena je znao da će pisana riječ biti njegov primarni način izražavanja, a bez svog suputnika postao je trenutno ogoljen nakon što je u žurbi izašao iz taksija.


Dr. sc. Midhat Ajanović

Laptop mu je vratio iznimno ljubazan i pošten taksist, a na tom nesebičnom činu smo mu svi zahvalni jer je dr. sc Ajanović mogao nastaviti stvarati, a mi čitati njegove multidimenzionalne tekstove i romane. Njegov laptop možda je zaslužio počasno mjesto najstarijeg laptopa u Skandinaviji, a Ajan kako ga zovu od milja, ove je godine u Školi medijske kulture svakako zaslužio počasno mjesto godinama najstarijeg predavača. Ovo mu je 13. godina zaredom da predaje na seminarima prvog i drugog stupnja u Školi medijske kulture na kojoj je prvi put predavao u Varaždinskim Toplicama. Bogati opus koji stoji iza njegovog imena se nastavlja širiti u skladu s Hesseovom izrekom „ne znam kako je moguće pisati bez fiksacija“, dodala bi uz to i animirati pogotovo u trenutku kad oživimo likove.

U svom gustom rasporedu u ovdašnjim toplijim krajevima, među kojim se našla i promocija knjige Austrougarski tunel, još jednom je obogatio program svojim bivanjem, a polaznike svojom atipičnom mišlju što provire iz njegove senzibilne filozofsko-umjetničke naravi. U četvrtak je započeo sa seminarom prvog stupnja, Zagrebačka škola crtanog filma u kojoj je u svojim početcima djelovao, a jučer seminarom drugog stupnja Animacija i dokumentarni film. Kontakt u kojem dokumentaristička verzija stvarnosti dobiva novo ruho.


Silvestar Mileta

Ponovno su na oba seminarska stupnja samo žene. Ajan okružen ženskom publikom u pet je sati kontinuiranog predavanja uspio zadovoljiti, ali i nadmašiti očekivanja čak i najzahtjevnijih polaznica, ipak su to većinski učiteljice i profesorice koje su u svom radu s djecom i mladima morale ojačati jer adekvatan prijenos znanja nije nimalo jednostavan.

Jučer je seminarsko predavanje polaznicama na prvom stupnju, Povijest filma držao magistar povijesti i komparativne književnosti, Silvestar Mileta. Ne znam je li se taj fenomen dogodio  zato što je veći postotak prosvjetnih radnika ustvari ženskog spola ili je u pitanju prirodno urođena majčinska proaktivnost.

Polaznici radionica nakrcani su u ova dva dana osnovnom teorijom koja će im omogućiti kvalitetnu izvedbu praktičnog dijela, a polaznici radionica igranog filma prvi su započeli sa snimanjem. Po prvi puta na Školi radionicu igranog filma vode filmski redatelj Igor Jelinović i filmski snimatelj Saša Poštić koji su ujedno članovi Udruge Blank.

Dunja Pantić


pošalji link | verzija za printanje

Kino klub Split organizira besplatna predavanja Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija 26.10.2022.
Produžen rok prijave za 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva u Belom Manastiru 21.10.2022.
PROGLAŠENJEM NAJBOLJIH FILMOVA ZAVRŠEN 11. DUFF 19.10.2022.
'JEAN-DANIEL POLLET - IZGUBLJENA KARIKA FRANCUSKOG NOVOG VALA' NA KRATKOM UTORKU 12.10.2022.
Bogat program jedanaeste filmske feste djece i mladih 12.10.2022.
ODRŽANA „See/Touch/Try“ 2022. RADIONICA U DARDI 12.10.2022.
Referendumska projekcija - arhivski filmovi o razvoju Pule 05.10.2022.
Otvorene su prijave za Radionicu produkcije pod mentorstvom Tibora Kesera 05.10.2022.
Dodjelom nagrada svečano zatvoreno jubilarno 60. izdanje Revije filmskog stvaralaštva djece 02.10.2022.
Otvoreno jubilarno 60. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju! 30.09.2022.
31-40/5364
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta