english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Izbačeni u Klubu Pulske filmske tvornice

U suradnji s Klubom studenata povijesti – ISHA Pula ovoga petka, 10. lipnja u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je dokumentarnog filma Izbačeni u kojem švedski redatelj Fredrik Gertten istražuje aktualne probleme rasta, gentrifikacije i transformacije velikih svjetskih gradova pod utjecajem nekretninskih investitora.

Nakon projekcije slijedi rasprava i sagledavanje filma u kontekstu globalne povijesti Luciena Febvrea, osnivača suvremene francuske ekonomske i socijalne historiografije Annales te njegovog pristupa mentalitetu tj kategorijama organizacije ponašanja, osjećanja i ideja kao društvenom iskustvu.

Programu je moguće prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:

https://bit.ly/PushLFebvr
Meeting ID: 870 2707 6337
Passcode: 852835

U filmu Izbačeni Leilani Farhu, tadašnja posebna izvjestiteljica UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje obilazi gradove od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto na tako različitim lokacijama gradovi imaju gotovo isti problem sa stanovanjem.

U tijeku je nezaustavljiv globalni rast cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju isti. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski život? Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?

Film oprezno gradi svoju argumentaciju od grada do grada. Promatramo kako premještanje i istiskivanje lokalnog stanovništva ostavlja posljedice na ljudske živote dok developeri kupuju zemlju i stvaraju luksuzne nekretnine za ljude koji uopće ne žive u toj zajednici.

Chris Hall, Sight&Sound

Fredrik Gertten: Izbačeni/Push
Švedska, 2019, 92 min

Scenarist: Fredrik Gertten
Montažer: Erik Wall Bäfving
Snimateljice: Janice d’Avila i Iris Ng
Kompozitorica: Florencia Di Concilio
Producentica: Margarete Jangård
Produkcija: WG Film u koprodukciji sa SVT, Film i Skåne, ZDF / ARTE

Fredrik Gertten je nagrađeni švedski redatelj i novinar. Radio je kao strani dopisnik i kolumnist za radio, televiziju i novine u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i po Europi. Godine 1994. osnovao je produkcijsku kuću WG Film za koju i danas radi kao kreativni direktor. Međunarodnu pozornost osvaja dokumentarcima Bananas!* (2009.) i Big Boys Gone Bananas!* (2011.). Potonji prati bitku s američkom kompanijom Dole Foods Company nakon tužbe podignute protiv njega zbog prethodnog dokumentarca o njihovom izrabljivanju latinoameričkih radnika.
U listopadu 2017. godine za dokumentaristički rad dodijeljen mu je počasni doktorat Fakulteta za kulturu i društvo Sveučilišta u Malmöu.

Lucien Febvre (1878. - 1956.) francuski je povjesničar ranog modernog razdoblja historiografije najpoznatiji po ulozi koju je imao u uspostavljanju škole povijesti Annales. Organizator velikih nacionalnih i međunarodnih intelektualnih projekata, u svojim knjigama i uredničkim nastojanjima, Febvre je prihvatio 'globalnu' povijest koja je odbacila sve oblike pedantnosti i determinizma. Za njega povijesna činjenica nije samo smrt nekog vladara ili zaključivanje kratkotrajna ugovora nego i postupan pad vrijednosti novca i nadnica.
Zanima ga sinkronija odnosno međusobna povezanost činjenica u istraživanom razdoblju i prostoru, ali ne prihvaća marksističko mišljenje o ekonomskim i materijalnim uvjetima kao 'bazi' povijesnoga kretanja.
Dok ostali pripadnici suvremene francuske historiografije Annales ističu prije svega ekonomsku i socijalnu historiju, Febvre se najviše bavi mentalitetima, tj. duhovnim stanjima.

Lucien Febvre obraćajući se mladima, uzvikuje: Svršen je jučerašnji svijet. Svršen zauvijek! Dužnost povjesničara je osvijetliti sadašnjost s pomoću prošlosti!

Klub studenata povijesti – ISHA Pula nastao je u prosincu 2001. godine u sklopu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile. Neprestano se razvija, obogaćuje stare i usvaja nove projekte te kontinuirano širi spektar svojeg zanimanja.

Član je međunarodne udruge studenata povijesti International Students of History Association (ISHA)  nastale 1990. godine, koja za cilj ima povezivanje studenata i poticanje suradnje među studentima povijesti iz cijele Europe.

 

Ulaz na projekciju je besplatan. Programu je moguće prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:

https://bit.ly/PushLFebvr
Meeting ID: 870 2707 6337
Passcode: 852835

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.


pošalji link | verzija za printanje

ZAVRŠIO 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA 24.08.2022.
Ponos i predrasude 23.08.2022.
Počasno mjesto - najstariji laptop u Skandinaviji 20.08.2022.
Produžetak briljantne repatica znanja 19.08.2022.
Otvorena 24. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ 19.08.2022.
RADIONICA VOĐENJA KAMPANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA 19.08.2022.
16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA 17.08.2022.
OBJAVILI SMO PROGRAM 9. STAR FILM FESTA 17.08.2022.
Završila 19. Ljetna škola filma Šipan 17.08.2022.
Škola medijske kulture “dr. Ante Peterlić” po peti put u Varaždinu od 18. do 26. kolovoza 2022. 17.08.2022.
31-40/5328
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta