english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Filmska naSTAVa donosi čak 69 filmskih ostvarenja za osnovne i srednje škole!

Učiteljica Ana Manjaka: Alati dostupni učiteljima na platformi jako su detaljni i uvelike olakšavaju pripremu za nastavu

Zagreb, 18. svibnja – Online interaktivna platforma Filmska naSTAVa, koja uključuje filmski sadržaj za osnovnoškolske i srednjoškolske učenike i profesore diljem Hrvatske, obogaćena je novim filmovima te sada broji čak 69 filmskih ostvarenja – 41 film za osnovnu i 28 filmova za srednju školu.

Riječ je o naslovima nagrađenima na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza: 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 26. Filmskoj reviji mladeži i 14. Four River Film Festivalu.

Jako mi je drago da je moj igrani film Brod u boci dobio priliku biti na platformi. Drago mi je da srednjoškolci gledaju filmove svojih vršnjaka, a najviše od svega da ih sa svojim nastavnicima zajedno analiziraju. Ponosan sam što je upravo moj igrani prvijenac dostupan i što svako malo dobivam pozive i  poruke raznih učenika i učenica, kaže Karlo Gagulić, čiji je spomenuti film osvojio Nagradu publike na Four River Film Festivalu 2020. godine.

Platforma je dosad imala više od 57.084 posjeta te 14.848 korisnika u svim županijama u RH, a učenici, zahvaljujući platformi, imaju priliku u trajanju od jednoga školskog sata pogledati niz kratkometražnih filmova te ih sa svojim nastavnicima analizirati i interpretirati zahvaljujući unaprijed pripremljenim metodičkim materijalima, kvizovima i uvodnim videoobraćanjima voditelja Filmske naSTAVe. Odnedavno učenici mogu i u sklopu filmske naSTAVe samostalno komentirati filmove - podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja, a sve u svrhu što veće interaktivnosti.

Učiteljica Ana Manjaka i učenici 5. i 6. e razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina sa Raba gledali su i analizirali najnovije filmove za učenike osnovne škole - dokumentarni film Buđenje za pamćenje i animirane filmove Pjevajuća vešmašina, Kopači zlata i U gori raste zelen bor. Učenici su jako dobro reagirali  na animirane filmove, posebno im se svidio film Kopači zlata u kojem su tražili elemente vesterna. Naposljetku su svoje znanje potvrdili rješavanjem kviza u formatu koji je dostupan na stranici Filmske naSTAVe. Tijekom cijele nastavne godine, u sklopu školskog Kinokluba, posežemo baš za filmovima koje su stvarali osnovnoškolci i srednjoškolci, kaže Ana Manjaka.

Alati koji su dostupni učiteljima na ovoj platformi su jako detaljni i uvelike olakšavaju pripremu za nastavu. Za nas je ovo sjajna priprema od motivacije do analize, korak po korak. S očekivanim odgovorima uz pitanja i priloženog kviza koji se može koristiti za vrednovanje u svim oblicima, učenje o filmu i uz film zbilja mogu biti važan dio redovne nastave u mnogim nastavnim predmetima, dodala je učiteljica Ana Manjaka.

Program se provodi s partnerima koji su iskazali interes za suradnjom – školama i njihovim nastavnicima diljem Republike Hrvatske. Riječ je o osnovnim i srednjim školama iz deset županija (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka), a očekuje se i povećanje broja županija, posebice s obzirom na dosadašnji interes nastavnika. Filmska naSTAVa može se koristiti u školskoj učionici, ali i u online nastavi, što se pokazalo osobito korisnim tijekom pandemijske krize. Zbog velika interesa, program je preveden na engleski te dostupan za korištenje učenicima i nastavnicima i izvan hrvatskoga govornog područja.

Trend povećanja broja filmskih djela djece i mladih te sve veći broj filmskih i videodružina u školama rezultat je kontinuirane filmske i medijske edukacije djece i mladih te njihovih profesora, stoga i u novom ciklusu Filmske naSTAVe@online možemo očekivati još veći porast korisnika te ukupno jačanje svijesti o važnosti ovakve edukacije u suvremenoj školi, kao i izvan nje.


pošalji link | verzija za printanje

Radionica OŠ Mejaši Centra Lukas 24.06.2022.
Izabrano novo predsjedništvo i ostala tijela kluba 22.06.2022.
ODABRANI FILMOVI 9. STAR FILM FESTA 22.06.2022.
ESENCIJALNE ENERGIJE ANDREJA ZDRAVIČA NA KRATKOM UTORKU 15.06.2022.
Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske 15.06.2022.
Film, glazba, književnost i snovi s Jonathanom Rosenbaumom 15.06.2022.
Posljednji poziv za filmsku avanturu u dvorcu Stara Sušica! 15.06.2022.
Obogatite svoje znanje o medijskoj pismenosti na Školi medijske kulture u kolovozu u Varaždinu! 15.06.2022.
ODRŽAN STUDIJSKI POSJET I PANEL RASPRAVA U SKLOPU PROJEKTA FILMKUBATOR 15.06.2022.
Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! 13.06.2022.
1-10/5257
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta