english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

31. izdanje Dana hrvatskog filma otvoreno sinoć u kinu Tuškanac!

Zagreb, 11. svibnja – Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac uz izbor dijela natjecateljskog programa.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich u ime HAVC-a te ministrice kulture i medija otvorio je manifestaciju te istaknuo kako Dani hrvatskog filma 'prikazuju svu raskoš domaće produkcije u svim kategorijama'. Pohvalio je hrvatsku filmsku produkciju u protekloj godini, istaknuvši kako je u 2021. snimljeno rekordnih 17 većinskih hrvatskih igranih filmova uz gotovo rekordnih 19 stranih projekata, koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim festivalima. Festivalsku publiku pozdravio je i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu te u ime zagrebačkog gradonačelnika rekao kako je riječ o festivalu na koji se ponose oni u čije je biografije upisan.

Umjetnička ravnateljica Diana Nenadić izrazila je zadovoljstvo brojem posjetitelja na otvaranju te dodala da to unosi optimizam u promišljanju vrijednosti i važnosti ove manifestacije.

31. Dani hrvatskog filma održat će se od 10. do 14. svibnja, a natjecateljski program uključuje 72 filmska uratka. Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

O najboljim naslovima za Grand Prix odlučivat će žiri koji čine glumica i producentica Sanja Vejnović, redatelj, snimatelj i producent Đuro Gavran te redatelj i scenarist Miroslav Sikavica. O nagradi Jelena Rajković odlučit će žiri u sastavu: redateljica Dalija Dozet, redateljica i scenaristica Romana Rožić te redatelj Nikola Strašek. Nagradu Zlatna uljanica dodijelit će žiri u sastavu: teolog i filmski producent Jerko Ban, filmska kritičarka Marijana Jakovljević te teolog i komunikolog Danijel Labaš. Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu: glumac, intermedijalni umjetnik, edukator, aktivist Boris Bakal, politologinja i aktivistica za ljudska prava Nevena Balažević i aktivistica, publicistica, producentica Sanja Sarnavka.

U naredna četiri festivalska dana program će biti prikazivan u tri termina: u 17, 19 i 21 sat.

Pogled unatrag - Obnovljena baština popratni je program kojim DHF drugu godinu zaredom prostor daje restauriranim filmovima i ukazuje na antologijska djela naših renomiranih filmskih majstora. Filmovi su iz programa restauracije Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog filmskog saveza, a prikazuju se kao uvertira u posljednji natjecateljski program na projekciji u 21 sat. Iz programa Zagreb filma dolaze Putnik drugog razreda (1973.) Borivoja Dovnikovića Borda i Kuća br. 42 (1984.) Pavla Štaltera, kojima se ujedno odaje počast nedavno preminulim majstorima animacije, a slijede namjensko-obrazovni film iz predratne produkcije čuvene Škole narodnog zdravlja – Zapušteno dijete (1930.) Mladena Širole, kao i netom osvježena underground provokacija s potpisom Tomislava Gotovca iz zbirke Hrvatskog filmskog saveza – eksperimentalni film Kuda idemo ne pitajte (1966.).

Na završnoj večeri DHFa, u subotu, 14. svibnja u 21 sat na rasporedu je program Pogled unaprijed: NEUROMANTIS RELIGIOSA, projekcija i predstavljanje budućeg eksperimentalnog omnibusa u nastajanju Dalibora Barića, jednog od najplodnijih autora s eksperimentalno-animacijskoga krila kinematografije i višestruko nagrađivanog autora na Danima hrvatskoga filma. Uz gostovanje autora, prije završne ceremonije dodjele nagrada ovogodišnjeg DHFa, pretpremijerno predstavljamo tri filmske minijature sastavljene od raznovrsnih mnemoničkih fragmenata i Barićevih fantastičnih vizualnih izmišljaja, koje će biti  dio tog neobičnog omnibusa.

Popratni program uključuje i promociju knjige Ane Đorđić, dugogodišnje suvoditeljice programa Filmska naSTAVa i predavačica metodike filma na Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“. Kroz knjigu pod nazivom Film u školi, autorica se upustila u znanstvenoistraživački pothvat izazvan spoznajom da je filmska edukacija u srednjim školama zapuštena te da, unatoč vrijednim naporima pionirskih metodičara nastave filma, model filmske edukacije na srednjoškolskoj razini nikada nije usustavljen. Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 12. svibnja u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac, a uz autoricu će sudjelovati filmolozi Ilija Barišić i Nikica Gilić.

I novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa predstavit će se u sklopu DHF-a u petak, 13. svibnja u Maloj dvorani kina Tuškanac u 19 sati, kada će biti i održana i tribina o suživotu ove značajne filmske publikacije i hrvatskog filma, na kojoj će sudjelovati: Nikica Gilić (glavni urednik), Stipe Radić (izvršni urednik), Damir Čučić (novi suradnik) i Diana Nenadić (članica redakcije).

Posljednjeg festivalskog dana, u subotu, 14. svibnja od 11 sati mala dvorana kina Tuškanac bit će otvorena za sve filmoljupce, knjigokupce, izdavače novih i skupljače antikvitetnih knjiga te predmeta vezanih uz film – kroz program DHF buvljak sve zainteresirane pozivamo na besplatnu razmjenu pročitane literature (knjiga, časopisa i priručnika) te drugih viškova iz kućne biblioteke i filmskih memorabilija. U razmjeni će sa svojim izdanjima sudjelovati i organizator, Hrvatski filmski savez, a očekuje odaziv i drugih izdavača koji objavljuju filmsku literaturu.

Zabavni program donosi filmski kviz pod nazivom Koliko poznajemo “mušice, krpelje i pčele” hrvatskoga filma?, koji će se održati u srijedu, 12. svibnja u prostoru Swanky Monkey Garden Bara (Ilica 50) od 19 do 21 sat. Teme i pitanja fokusirani su isključivo na hrvatsku kinematografiju i Dane hrvatskog filma, a postavljat će ih iskusna i poznata TV-lovkinja Morana Zibar.

Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr


pošalji link | verzija za printanje

Izbačeni u Klubu Pulske filmske tvornice 10.06.2022.
FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji 10.06.2022.
Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice 08.06.2022.
15. SEFF - selektirani filmovi 08.06.2022.
PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA 08.06.2022.
Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 08.06.2022.
Smotra Kino kluba Split 08.06.2022.
Prijave za 10. FIFES su otvorene! 02.06.2022.
13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin 02.06.2022.
POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE 02.06.2022.
11-20/5257
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta