english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Učenje i zabava

Dosljedno razvijajući svoj koncept organizatori su i ove godine dostojnu pažnju posvetili edukativnom programu. U vrijeme održavanja Revije i FRFF-a gledaju se  filmovi ali se o njima i raspravlja, analizira te se sudionike uči kako ih raditi još bolje. U popodnevnim satima se održavaju neobavezne radionice i predavanja, a ove je godine naglasak na traženju inspiracije za vlastite filmove, kritičkom promatranju svojih i vršnjačkih filmova, ali i onih starijih autora, korištenju filma u nastavi, pripremanju projekata za pitch te pronalaženju izvora financiranja.

Krupni plan se kao nastavak programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u kojem su prezentirane partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu, ove godine održavao kao uvod u projekcije natjecateljskog programa pa je uoči svake prezentirao neki od programa koji bi zainteresirao srednjoškolsku publiku i njihove mentore. Upoznali su pet festivala i organizacija, od European Film Factory, Mreže mladih Hrvatske, Her International Film Festivala (HERIFF) do  Ženske grupe Karlovac Korak. Još je jedan tradicionalan sadržaj, prije znan kao Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? nastavljen pod novim nazivom, Žuti reflektor ili Yellow Spotlight, a svrha mu je praćenje profesionalnog razvoja  srednjoškolskih filmaša od kojih neki svoje filmske aktivnosti završe u tim godinama, a neke karijera odvede u drugom, jednako uspješnom smjeru. Ove godine predstavljeni su četvoro među uspješnima. Konačno, posebno je vrijedna suradnja s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac u kojoj je održana izložba fotografija Ljubav oko svijeta, a u njenom sklopu predstavljena istoimena knjiga, koja je najprodavanija ove godine u Hrvatskoj.

Zanimljiv popratni program filmova na ovogodišnjoj Reviji i FRFF-u sastojao se od dokumentarca Anđele i Davora Rostuhara Ljubav oko svijeta koji govori o ljubavi i braku, podsjećajući kako ljubav ne može biti jednostavna, preko filma Škola koja (ne) postoji Karla Gagulića, o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu, dugometražnog Lihvara Nemanje Ćeranića, mladog srpskog redatelja koji u filmu progovara o lihvaru u malom gradu, bivšem boksaču koji shvaća da su se vremena promijenila odnosno Bambilanda Danila Stanimirovića o ostacima zabavnog parka bivšeg vlasnika i sina Slobodana Miloševića, do Povjerenja, dugometražnog prvijenca Matije Benića o viziji Varaždina 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće te rada istog autora Antikorupcijski atom o učestalosti prepisivanja zadaća i varanja na državnoj maturi.

Selekcijska komisija profilira Reviju i FRFF odabirom filmova za natjecateljsku kategoriju, sažimajući broj prijavljenih od ukupno 1415 na tek 84 naslova, a o njima konačno odlučuje veliki žiri u sastavu Nemanja Ćeranić, autor kratkometražnih Posljednje veče doktora Jesvila, Stočar i Soba smrti te niza srednje i dugometražnih filmova i televizijskih serija, Matea Milić, producentica Svjetskog festivala animiranog filma–Animafest Zagreb koja je surađivala na nizu dokumentarnih i igranih projekata i Hrvoje Mršić, montažer mnogih dokumentarnih i jedanaest igranih filmova, dobitnik tri Zlatne arene i stalni suradnik Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić .

Žiri mladih sastavljen od mladih filmskih entuzijasta iz cijelog svijeta kroz pet festivalskih dana gleda sve filmove u konkurenciji te na kraju dodjeljuje sedam nagrada, za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava.

Njihove odluke će se doznati u subotu, 11. rujna 2021.godinje u 12.00 sati.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Otvorene prijave za 27. Filmsku reviju mladeži i 15. Four River Film Festival
Nordic Youth Film Festival i Youth Cinema Network
Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival
Dan četvrti – Obožavamo svaki segment u stvaranju filma
Treći dan Festivala i Revije – već? U dobrom društvu i s najboljim limunadama vrijeme zaista leti!
U znaku sunca
Žuto i zlatno
Zvijezde pod reflektorom: Tko nam je ovo godine obasjan žutim limunima?
Žuta srijeda: danas na Festivalu i Reviji putujemo oko svijeta i tražimo - ljubav ili samo limunadu
Otvoreni 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival
Odabrani
Foginovo kupalište
Filmske poslastice u Karlovcu: Murina, Ljubav oko svijeta, Lihvar i Povjerenje na najljepšim kino lokacijama
Kad ti život pruža limune – ti napravi Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži
Promocija knjige Film u školi Ane Đordić 27. svibnja u Rijeci 26.05.2022.
Everest: Mladi Jeti novi je filmski naslov u sklopu programa Senzornih projekcija 26.05.2022.
Programi Kino kluba Split u lipnju 26.05.2022.
Pred nama je 13. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 21.05.2022.
Proglašeni najbolji filmovi natječaja „Stop Motion Scena 2022.” 19.05.2022.
ZATVORENE PRIJAVE ZA 9SFF 19.05.2022.
Filmska naSTAVa donosi čak 69 filmskih ostvarenja za osnovne i srednje škole! 18.05.2022.
Bilankov: film Još jedna runda na originalan način emitira emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive 18.05.2022.
Posljednji poziv za prijavu filmova na 20. Gastro film fest 18.05.2022.
PSIHODELIČNI 8MM SNOVI BRAĆE BUHAROV NA KRATKOM UTORKU 18.05.2022.
1-10/5234
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta