english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Dokazani i novi talenti

ENFF 2020 je uspješno završen nakon što se suočio s nizom okolnosti koje su od organizatora i sudionika zahtijevale mnoštvo prilagođavanja. Prvi je koji je održan online, pa iako neki poznavatelji tvrde da je upravio to budućnost ne samo filmskih festivala, valja se nadati kako će još biti onih iz dobrih, starih vremena kad su bili mjesto okupljanja i bliskih druženja i da ipak još nisu nastupila ova hladna i otuđena, distopijska vremena. Publika je opet mogla vidjeti najbolje filmove autora iz Istočne i Jugoistočne Europe, neke i u pre-programu, a o zanimanju možda najbolje svjedoči činjenica kako je kino Rialto u Amsterdamu u nekoliko navrata bilo rasprodano.

Ove je godine prvi put organizirano natjecanje Novi talenti, kategorija mladih autora s prvim ili drugim filmom nakon završetka filmske edukacije, u koju je prijavljeno čak 83 ostvarenja, a u završnom odabiru su se našli Border Crossing  Agnieszke Chmura (Poljska), Boundaries Yuliye Shatun (Bjelorusija), Camouflage  Aleksandre Świerk (Poljska), Community Gardens Vytautasa Katkusa (Litva), Crew 3.14 Denisa Pavlova (Rusija), Nuit Grzegorza Kielawskog & Alexandera Bayera (Austrija/Poljska), Pripyat Piano Eliške Cílkove (Češka Republika) i Then comes the evening Maje Novaković (Srbija).

U glavnom je programu prikazano dvadeset filmova iz petnaest zemalja, uz dodatak sedam filmova prikazanih u Vitamine Cineville. Među istaknutim autorima čiji su filmovi prikazani na dvanaestom ENFF-u, kojeg je kao i sve prethodne osmislila i cijelo vrijeme organizira i vodi filmska kritičarka, producentica, autorica, edukatorica i sveučilišna profesorica Rada Šešić, stalno razvijajući svoju zamisao o uzajamnom upoznavanju autora i publike iz raznih dijelova Europe, uvijek s ciljem da ublažava ili posve ukida granice kultura, jača toleranciju, poštovanje i međusobno razumijevanje, bili su i Jasmila Žbanić, Bosna i Hercegovina s filmom U zraku (Airborne), Siniša Dragin, Rumunjska s filmom Sorry, Igor Ivanov, Sjeverna Makedonija predstavljen ostvarenjem Ljubavnik, veteran kratkog filma Vladimir Perović, Crna Gora s filmom Mir naše Gospe, Vanja Dimitrova i Nataša Dimitrievska, Sjeverna Makedonija, autorice Zaključane oluje i Renata Poljak, Hrvatska koja je predstavljena Još jednim rastankom. Publika je mogla vidjeti i film Ona redateljice More Raca s Kosova te Sticker glumca i redatelja Georgija M. Unkovskog iz Sjeverne Makedonije. Veći dio filmova bile su nizozemske premijere.

Dvanaesti ENFF obilježili su i veliki filmovi poput kandidata za Oscara Zane Antoanete Kastrati (Kosovo/Albanija) i Priča iz kestenove šume Gregora Božića (Slovenija/Italija), Oca Srđana Golubovića (Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Nizozemska, Francuska), Srbenke Nebojše Slijepčevića (Hrvatska), Nevidljivog djeteta Muhammeda Ibrahima Sismana (Turska) i mnogih drugih.

Održane su i brojne online konferencije i razgovori s autorima, a simpatična je novina  i poziv gledateljima da fotografski ovjekovječe kako su, s kime, pa možda i uz koje jelo i piće, pogledali online projekcije te su najduhovitije ili zanimljivije snimke bile  nagrađene majicom s dvanaestog ENFF-a.    

Konačno, u Louis Filmhouse Hartlooper Complexu u Utrechtu će 9. prosinca biti održana projekcija najuspješnijeg dokumentarnog filma ikad snimljenog na Balkanu Medene zemlje, nominiranog za dva Oscara i već nagrađenog brojnim nagradama, kao neformalni ali slatki završetak ovogodišnjeg ciklusa. Uz projekciju će biti održan i masterclass Samira Ljume koji je bio direktor fotografije u ovom filmu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

POEZIJA U SLIKAMA ALEKSANDRA SOKUROVA - 1. DIO 20.01.2021.
Marina Jurišić 20.01.2021.
8. PRODUCTION IN 20.01.2021.
Završila je Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac: Jedva čekamo proljetni ciklus! 20.01.2021.
Prvi dan Filmske nastave 13.01.2021.
Sve od 1905.! 13.01.2021.
Filmska naSTAVa online u siječnju 07.01.2021.
Ranjeni, ali živi! 05.01.2021.
Pomoć za Kino klub Sisak 31.12.2020.
Filmska naSTAVa online u siječnju 30.12.2020.
1-10/4823
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta