english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Film i psihijatrija

U sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče je i jako lijepa i dobro uređena, amfiteatralna kino dvorana, koja je prije punih deset godina postala između ostaloga i mjestom na kojem se odvijaju projekcije specifične filmske tribine Film i psihijatrija, a u veljači 2010. tu je kao prvi u nizu prikazan Let iznad kukavičjeg gnijezda redatelja Miloša Formana, snimljen 1975. godine prema istoimenom romanu Kena Keseyja, u kojem su glavne uloge lažnog psihijatrijskog bolesnika i ledeno hladne medicinske sestre  odglumili Jack Nicholson i Louise Fletcher. Film je dobio pet Oscara, za najbolji film, najboljeg redatelja, scenarij te glavnu žensku i mušku ulogu, a sniman je u bolnici u Salemu, država Oregon, SAD. Vrijedi napomenuti kako je glumac Kirk Douglas bio zainteresiran za ulogu Patricka McMurphyja, koju je igrao u kazalištu, pa je zato i otkupio filmska prava, ali je njegov sin i producent Michael smatrao da mu je otac previše star i tako je odabir pao na Nicholsona. U kombinacijama su bili i James Caan, Marlon Brando i Gene Hackman, a za žensku ulogu Anne Banncroft, Collen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn, Jane Fonda i Angela Lansbury no na kraju ju je dobila i maestralno odglumila Louise Fletcher.

Tribina Film i psihijatrija je zamišljena u okviru dodatne edukacije specijalizanata psihijatrije (ali otvorena i općem gledateljstvu), a osnovna ideja je od početka bila prikazivanje filmova koji govore o psihijatriji (i psihijatrima) ili tematiziraju određeni psihijatrijski problem (bolest, stanje, situaciju...). Poslije filma uvijek govore filmski kritičar (o značajkama filma) i psihijatar (o znanstvenom pristupu), a zatim slijedi rasprava u kojoj sudjeluju gledatelji. Veliki poticatelj održavanja tribine bio je prof. dr. sc. Vlado Jukić (1951., Posušje, Bosna i Hercegovina-2019., Zagreb), dugogodišnji ravnatelj Vrapča i veliki filmofil, koji je običavao aktivno sudjelovati u organizaciji i provedbi, a posebno strastveno u raspravama. Tribina je od samog početka prevladala okvire Vrapča, psihijatrije i edukacije specijalizanata te poprimila dimenzije društvenog i kulturnog događanja. Interes su pokazali specijalizanti psihijatrije, psihijatri i filmski kritičari ali i mediji te društvena i kulturna javnost.

Obilježavajući deset godina kontinuiranog održavanja tribine Film i psihijatrija, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Klinika za psihijatriju Vrapče organiziraju u ponedjeljak, 17. veljače u zagrebačkom kinu Kinoteka novu iz serije projekcija, a ovoga će puta biti prikazan psihološki triler Joker producenta, scenarista i redatelja Todda Philipsa iz 2019. godine, koji se bavi problemom otuđenja i gubitka empatije među ljudima. Stručna će pažnja biti usmjerena na psihopatologiju glavnog lika, neuspješnog stand-up komičara Arthura Flecka kojega glumi Joaquin Phoenix, prije nekoliko dana nagrađen Oscarom za najbolju mušku glavnu ulogu, a uz njega nastupaju i Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy i drugi, ali i relevantnost filma kao dijagnoze suvremene narcističke kulture. O Jokeru , inače liku baziranom na DC stripovima, će govoriti filmski kritičar Dražen Ilinčić i psihijatar  dr. Stanislav Matačić, predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva, dok je moderatorica tribine psihijatrica iz Klinike za psihijatriju Vrapče dr. Antonia Puljić.

Kao i uvijek ulaz na filmsku tribinu Film i psihijatrija je slobodan, a sudjelovanje u razgovoru poslije projekcije očekivano i dobrodošlo.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Filmska naSTAVa online u travnju 01.04.2020.
AUTOR U GOSTIMA: KAJAN BULIĆ 01.04.2020.
#ostanidoma 01.04.2020.
Natječaj za najbolju FLIP BOOK animaciju 01.04.2020.
Kućni film 01.04.2020.
Pisanje za film 26.03.2020.
Produžene prijave na radionicu kinematografije: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom 26.03.2020.
POKREĆEMO BESPLATNU RADIONICU MALOG AUTORSKOG KARANTENA FILMA 26.03.2020.
Hrvatski filmski savez pokrenuo online videoteku 25.03.2020.
Odluka o odgodi natječaja za izbor tajnika Hrvatskog filmskog saveza 25.03.2020.
1-10/4629
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta