english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Korak do jubileja

Veći dio filmova snimljenih u Foto kino video klubu Zaprešić protekle sezone prikazan je na tradicionalnoj godišnjoj projekciji održanoj 9. listopada 2019., u kino dvorani POU Zaprešić. Klub je osnovan 1995. godine, kad je i Grad Zaprešić dobio svoj status, pa je uobičajeno da se proslave isprepliću. U tih je dvadeset i nešto godina snimljeno oko 450 ostvarenja ukupnog trajanja gotovo trideset sati (ili petnaestak cjelovečernjih filmova), pa već i taj podatak zvuči impresivno, a još valja pridodati brojne klupske i druge radionice, posebno onu nazvanu Moj film koja se provodi u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, suradnju s osnovnim i srednjim školama, sedam prvih i niz ostalih mjesta osvojenih ove godine (kojoj još nije kraj!) na jedanaest stranih i deset domaćih festivala i revija i još puno toga.   

Kao i uvijek, autori i filmovi FKVKZ-a imaju široki dijapazon tema i formata pa smo tako na svečanoj projekciji vidjeli radioničke animirane Avanture maloga Juju kojeg je grupa autora napravila prema popularnoj pjesmici za djecu i odrasle, Buru grupe autora, o jakom i hladom sjevernom vjetru koji dovodi do raznih problema i teško mu je pobjeći te Jožu i njegovu buču grupe autora, o gladnoj svinji i vlasniku sklonom šalama, nastale u suradnji s učenicima OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica i OŠ Stjepana Basaričeka, Ivanić Grad, u organizaciji ZTK Zagrebačke županije, pa animirane Godina u prirodi grupe autora, o jednogodišnjem životnom ciklusu nekog stabla, Metamorfoze grupe autora, rađen u maniri stop animacije, s pričom o svijetu koji je sklon kopiranjima i imitacijama, a to ga odvodi u mrtvilo i samouništenje, Nije svako zlo za zlo Tee Pšeničnjak i Robertine Filković, o nenadanoj promjeni odnosa između čuvara ovaca i vuka, Operacija Muu-rkva grupe autora, o zecu koji u vremeplovu istražuje što se dogodilo s bananama, Prvo su došli… Josipa Skledara i Jurice Nikolića, prema pjesmi Martina Niemöllera, o ravnodušnosti koja često odvede u zlo, Slijepce Lucije Petkoviček, prema istoimenoj pjesmi Charlesa Baudelairea, prilagođene suvremenoj sveprisutnosti raznih digitalnih uređaja, U Pablovom svijetu grupe autora, o dječaku koji nije siguran što je san, a što java, U potrazi za zakopanim blagom Roka Damiania i Tadeja Ilića, o gusarima koji stalno kradu blago jedni drugima i Zgode i nezgode malog patuljka Matilde Crnčević, Eme Andrec i Karla Lončara, o sličnostima i razlikama smiješnog i ozbiljnog, zatim igranu komediju zablude Biološki otpad Lovre Sabljaka, Vida Milkovića i Luke Krstinića, u kojoj sumnjičavi promatrač misli da ubojice uklanjaju leš, a oni ustvari bacaju uprljani tepih, odnosno komediju s elementima fantastike Moć grupe autora, o djevojci s nadnaravnim sposobnostima, ambicioznu Opheliju Filipa Dučića, s dubokim porukama o beznađu u kojem se naslovni lik ne zove slučajno kao tragična junakinja Shakespearova Hamleta, Smetnje grupe autora, o ljudskoj potrebi za izoliranošću i samoćom koja se premetne u svoju suprotnost te dokumentarni Škola nekad, škola danas grupe autora, o posjetu Hrvatskom školskom muzeju i povijesti školstva u nas i filmove iz kategorije slobodni stil ili ostale vrste Kako je Potjeh tražio istinu grupe autora, prema bajci Ivane Brlić Mažuranić i Zaprešićancije Lare Pintarić i Leona Šoštarića, o tome kako oni vide svoj rodni grad.

Iduće godine FKVKZ će obilježiti prvih dvadeset i pet godina uspješnog rada, a za sve što su već napravili i za ono što ih (i nas) tek čeka, slobodno već sad šaljite čestitke. Zaslužili su ih!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Filmska naSTAVa online u travnju 01.04.2020.
UMJETNIČKA PROPAGANDA HEYNOWSKOG I SCHEUMANNA NA KRATKOM UTORKU 03.06.2020.
Službeno je otvoren 11. VAFI&RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 03.06.2020.
Je li (već) zaboravljen? 03.06.2020.
Prezentacija radionice Kućnog filma Kinokluba Zagreb 27.05.2020.
Kreće 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih! 27.05.2020.
Palunko od sada dostupan širom Hrvatske 27.05.2020.
Monsterclass s Danom Budisavljević 27.05.2020.
Od 25. svibnja nastavljen redovni program! 27.05.2020.
Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 20.05.2020.
1-10/4656
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta