english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Filmski grad mladih

Svečano otvaranje osmog Dubrovnik Film Festivala i prva projekcija natjecateljskog programa je u četvrtak, 17. listopada u 19.30 u kinu Sloboda, no brojne su aktivnosti počele već u utorak, jutarnjim i prijepodnevnim projekcijama animiranih filmova za djecu koje od osam do četrnaest sati traju u kinu Sloboda, pod nazivom Djeca biraju-kategorija animirani film, a jednako je i u srijedu i četvrtak. U prostorijama Sveučilišta Dubrovnik u popodnevnom terminu traje radionica glume i govorništva koju vodi udruga Motion, a namijenjena je polaznicima starijim od petnaest godina.

Večer je prvog dana završena projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević, kada je utihnuo zvuk krckanja kokica, ne zato jer ih više nema, već zato što je film potresan, a lijep, slavi humanost i dobrotu i dubrovački su gledatelji s pravom zaslužili peticu u prepunom kinu Sloboda, kaže Jasminka Bijelić Ljubić, i razgovorom s redateljicom Danom Budisavljević.

U srijedu započinju još tri radionice, u Dvorani Visia Glazba i zvuk na blogu, You Tubeu, filmu… voditelja Nikole Jankovića, namijenjena djeci od osam godina naviše, igranog filma voditelja Hermana Douglasa za dvanaestogodišnjake i starije, u Art radionici Lazaret te animiranog filma koju s podnaslovom found objects u Učeničkom domu Paola di Rosa, također za dvanaestogodišnjake plus, vodi Wild Kids Animation Studio. A u četvrtak im se u Dvorani Visia pridružuje i radionica fotografije „u đir s mobitelom“ koju za djecu od osam godina naviše vodi Goran Bisić. Uz višednevne radionice organizirane su i jednodnevne, poput osnova filmske i televizijske produkcije Jerka Bana, u petak u popodnevnim satima u dvorani Visia te u subotu u Luži optičke igračke kao uvod u medijsku pismenost Dubravka Tullia, na kojoj se očekuje sudjelovanje djece već od tri godine, a u vremenu od tri do pet popodne.

U petak je i nastavak natjecateljskog programa, s drugom i trećom projekcijom.

Idući na sva ta i druga događanja svakako ćemo bezbroj puta proći preko Straduna (ili Place), glavne ulice u staroj gradskoj jezgri i općenito u Dubrovniku, kako su je nazvali Mlečani, a na čijem je mjestu nekada bila močvara koja je razdvajala Ragusu od Dubrave i nasuta je u Devetom stoljeću pa je do Dvanaestog stanovništvo stvorilo jedinstveni grad. Pruža se u smjeru istok-zapad, a nalazi između gradskih vrata od Pila i od Ploča, odnosno dviju fontana, Velike i Male Onofrijeve česme i dva zvonika, Gradskog i zvonika franjevačke crkve i samostana. Današnji izgled je dobio poslije katastrofalnog potresa 1667., kad je Statuom Dubrovačke republike određeno da sve zgrade u ulici moraju biti jednako građene, u prizemlju uvijek s trgovačko–poslovnim  prostorom s vratima na koljeno, ulazom u veliki magazin iz sporedne ulice, stambenim  prostorom na prvom katu, sobama na drugom, a kuhinjama u potkrovlju, kako bi se kod mogućeg požara spriječilo njegovo širenje i smanjila šteta.

Možda sve to treba i znati, ali sigurno je dovoljno i šetati kroza svu tu ljepotu!

Osmi DUFF - Filmski festival djece i mladih mediteranskih zemalja u natjecateljskom dijelu programa prikazuje 68 odabranih filmova u sedam kategorija te od 15. do 20. listopada 2019. okuplja djecu i mlade istih godina, ali iz različitih zemalja, sredina, drugačijeg socijalnog statusa i načina života. Zajedničko im je da kroz film, kao najjači medij, progovaraju o okruženju u kojem žive, o svojim i o problemima cijeloga društva, ali i lijepim stvarima koje ih nadahnjuju.

Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Filmska naSTAVa online u travnju 01.04.2020.
UMJETNIČKA PROPAGANDA HEYNOWSKOG I SCHEUMANNA NA KRATKOM UTORKU 03.06.2020.
Službeno je otvoren 11. VAFI&RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 03.06.2020.
Je li (već) zaboravljen? 03.06.2020.
Prezentacija radionice Kućnog filma Kinokluba Zagreb 27.05.2020.
Kreće 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih! 27.05.2020.
Palunko od sada dostupan širom Hrvatske 27.05.2020.
Monsterclass s Danom Budisavljević 27.05.2020.
Od 25. svibnja nastavljen redovni program! 27.05.2020.
Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 20.05.2020.
1-10/4656
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta