english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Ni ove godine bez filma!

Hrvatski državni arhiv obilježava svoj dan nizom prigodnih manifestacija koje traju od 9. do 12. listopada 2019. godine. Svečanost će biti održana danas u podne, a uz pozdravne riječi bit će otvorena izložba Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849. Od ustavnih sloboda Ferdinanda I./V. do proglašenja oktroiranog ustava Franje Josipa I. u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji, autora umirovljenog profesora dr. sc. Dragutina Roksandića.

U četvrtak je Dječji dan, s igrokazom S Ljudevitom kroz Arhiv kojeg je napisala i prezentira dr. sc. Darija Hofgräff, u jedanaest sati te projekcijom animiranih filmova u trinaest. Bit će prikazan skoro jedanaestominutni Krava na Mjesecu scenarista i redatelja Dušana Vukotića te autora glazbe Stipice Kalogjere, sa suradnicima Ivanom Hercigonjom i Zlatkom Sačerom, nastao u produkciji Studija za crtani film Zagreb filma, a snimljen 1959. godine. Priča je o dječaku koji na razne načine, s umišljenom muškom superiornošću, nervira djevojčicu, a ona pronalazi domišljati način da mu se osveti sagradivši drvenu raketu i uvjerivši ga da će s njom odletjeti na Mjesec. Umjesto toga naravno raketu sjuri niz padinu, dječak zaista misli da je završio na Mjesecu, a od obične krave da je svemirsko čudovište i jako se uplaši, dok film završava (pod)smijehom curice. Kasnije su nastali i strip i slikovnica istog sadržaja. Publika će vidjeti i devetominutni Mrav dobra srca Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše, koji je bio i glavni animator, snimljen 1965. godine po scenariju odnosno pjesmi za djecu Brane Crnčevića, s glazbom Miljenka Prohaske i scenografijom Pavla Štaltera, na 35mm traci i u boji, u produkciji Studija za crtani film Zagreb filma, o mravu dobra srca koji svojim ponašanjem nehotice narušava sklad i red u mravljem gradu. I nakon ovog filma je napravljena slikovnica istog sadržaja.

Organizirana je i  prigodna prodaja izdanja HDA koja se nastavlja i u petak, a toga će dana prof. dr. Dragutin Roksandić održati i predavanje Hrvatski saborski zastupnici 1848. godine: Prilog za kolektivnu biografiju dok se za petnaest sati najavljuje projekcija jednosatnog reportažnog dokumentarnog filma Povratak iz tmine hrvatskog bana Josipa Jelačića, snimljenog 1990. godine u produkciji Jadran filma, snimatelja i redatelja Frane Vodopivca (Zagreb, 1924.-1998., snimatelj filmova U oluji , Kaja, ubit ću te! i Događaj Vatroslava Mimice, Djevojka i hrast Kreše Golika, Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor Antuna Vrdoljaka i drugih, kao i brojnih dokumentaraca i kratkih namjenskih filmova, dobitnik Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo 1989.). Riječ je o filmskom zapisu događaja od 16. listopada 1990. godine (inače Jelačićevog rođendana), kad je na dotadašnji Trg republike vraćena brončana konjanička skulptura Josipa Jelačića, rad njemačko-austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna, originalno postavljena 1866., ali tada okrenuta prema sjeveru, prema Mađarskoj protiv koje je ratovao. Statua je od 1947. bila uklonjena s Trga, rastavljena u dijelove, a sačuvana zahvaljujući muzeologu Antunu Baueru, ravnatelju Gliptoteke, rođenom Vukovarcu.

Zadnjeg dana obilježavanja Dana Hrvatskog državnog arhiva od jedanaest do osamnaest sati traje dan otvorenih vrata s informacijama o korištenju arhivskog i knjižničnog gradiva, obilaskom zgrade HDA uz posjet spremištu gdje se čuvaju posebno vrijedni dokumenti te Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju i Središnjeg fotolaboratorija i prezentacijom izrade zaštitne ambalaže.

U podne se ponovo prikazuju crtani filmovi Krava na Mjesecu odnosno Mrav dobra srca, a u četrnaest sati Povratak iz tmine hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Filmska naSTAVa online u travnju 01.04.2020.
UMJETNIČKA PROPAGANDA HEYNOWSKOG I SCHEUMANNA NA KRATKOM UTORKU 03.06.2020.
Službeno je otvoren 11. VAFI&RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 03.06.2020.
Je li (već) zaboravljen? 03.06.2020.
Prezentacija radionice Kućnog filma Kinokluba Zagreb 27.05.2020.
Kreće 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih! 27.05.2020.
Palunko od sada dostupan širom Hrvatske 27.05.2020.
Monsterclass s Danom Budisavljević 27.05.2020.
Od 25. svibnja nastavljen redovni program! 27.05.2020.
Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 20.05.2020.
1-10/4656
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta