english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Očuvanje prirode

Proteklog je vikenda, od 19. do 22. rujna, u kampu Korana održan prvi Plitvice Film Festival, povodom sedamdesete obljetnice proglašenja nacionalnog parka i četrdeset godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Organizator je PFF-a bio  Nacionalni park Plitvička jezera, a u fokusu priroda i njezino očuvanje. U filmskom programu je prikazano dvadeset pretežno dokumentarnih filmova među kojima i radovi nekih velikih filmskih redatelja, ali i početnika.

Gledatelji su mogli vidjeti filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, predstavljenog filmom Sol zemlje koji je 2015. godine   nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, a priča je o životu fotografa Sebastiã Salgada koji je u četiri desetljeća rada sačinio golemi fotografski hommage ljepoti zemlje, pa Louiea Psihoyosa, grčko-američkog autora i vrhunskog  podvodnog fotografa koji je zastupljen s dva filma, eko-trilerom Zaljev, nagrađenim Oscarom za najbolji dokumentarni film 2010. te Na rubu izumiranja, snimljenog 2015. godine, koji istražuje ulogu čovječanstva u masovnom izumiranju podvodnih vrsta, zatim francuskog redatelja Luca Jaqueta, posebno poznatog i omiljenog po filmu o pingvinimaCarsko putovanje, za kojeg je osvojio Oscara 2006. godine, a sad smo vidjeli njegov Između neba i leda i Frédérica Backa, koji je 1988. osvojio Oscara za najbolji animirani film Čovjek koji je sadio drveće, snimljenog prema knjizi Jeana Giona objavljenoj 1953., o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju.

Održane su i svjetske i hrvatske premijere. Tako je uz podršku HBO Adria prikazana hrvatska premijera dokumentarnog filma Led u plamenu redateljice Leile Conners i producenta Leonarda DiCaprija, o mogućnosti (pre)okretanja klimatskih promjena, a o filmu je govorio hrvatski znanstvenik Staša Puškarić, koji je jedan od protagonista. I domaći znanstvenik, biolog, snimatelj i redatelj Goran Šafarek, se predstavio uz svjetsku premijeru filma Zeleni krvotok Hrvatske, a prikazana je i hrvatska  premijera makedonskog filma Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji je premijeru doživio na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio glavnu nagradu žirija i specijalnu nagradu žirija. Specijalnu nagradu žirija za najbolju kameru zajedno s kolegom snimateljem Fejmijem Dautom osvojio je Samir Ljuma, koji je ovih dana također bio na Plitvicama.

Prvi je Plitvice Film Festival otvoren novim serijalom BBC-ija Green Planet, a važno je napomenuti da pionir i globalna legenda dokumentaraca o prirodi Sir David Attenborough upravo snima na Plitvičkim jezerima, o čemu je govorio Peter Basset, redatelj i autor. Publika je vidjela dokumentarac iz serijala Planeta zemlja pod nazivom Slatka voda, s komentarom  Davida Attenborougha.

Među gostima prvog Plitvice Film Festivala bili su i njemački redatelji Julia Dordel i Guido Tölke s filmom Inteligentno drveće, koji je inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća.

Uz glavni program u nedjelju je održana i projekcija filmova finalista natječaja Snimi film o prirodi u kojem su sudjelovala djeca i mladi do osamnaest godina, nakon čega su podijeljene diplome i nagrade za najbolje filmove. Plitvice Film Festival je ponudio i pomno izabran glazbeni program, s gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe te očuvanje planeta, a nastupili su Kazan, Cinkuši, Picksiebneri i J.R. August.

Ulaz na sve programe bio je slobodan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

ODLAZAK FILMSKOGA MAJSTORA ANDRIJE PIVČEVIĆA 22.10.2019.
Andrija Pivčević 22.10.2019.
Predstavljanje knjige FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA Ilije Barišića 16.10.2019.
Festival dokumentarnog (i eksperimentalnog?) filma 16.10.2019.
Stjepan Petković 16.10.2019.
Korak do jubileja 16.10.2019.
Filmski grad mladih 16.10.2019.
Počinje 15. Škola filma 16.10.2019.
Istarska premijera filma Elvisa Lenića PLUF! 16.10.2019.
O LJUDIMA I ŽIVOTINJAMA - FILMOVI KOLEKTIVA NEOZOON NA KRATKOM UTORKU 09.10.2019.
21-30/4534
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta