english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Bijela lađa na Kupi

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj, posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka, svake se godine održava u drugom gradu, a nakon prošlogodišnje u Bolu na Braču najbolji i najmlađi filmski stvaraoci i njihovi mentori ove se godine od 3. do 6. listopada okupljaju u Sisku. Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar,
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Prijave radova u konkurenciji igranog, dokumentarnog, animiranog filma i TV-reportaže te u slobodnoj kategoriji (eksperimentalni, hibridni video radovi, video spotovi, namjenski radovi i ostvarenja koje se ne mogu svrstati u ostale kategorije) primane su do 1. lipnja 2019. godine, a svaka je družina, klub, skupina ili pojedinac mogao na Reviju prijaviti neograničen broj ostvarenja. Mogli su se prijaviti i filmovi u kategoriji radioničkog filma

Prije službenog početka 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece se tri dana, od utorka do četvrtka, kao posebnost baš ove Revije, odvijaju ciklusi radionice animacije za djecu s teškoćama u razvoju, a u četvrtak. 3. listopada 2019. je i službeni početak s dočekom sudionika i dobrodošlicom u hotelu Panonija i Bijeloj lađi, razgledom grada uz vodiča, pa sastankom malog žirija i speeddatingom za sudionike i voditelje te svečano otvaranje, prva revijska projekcija i razgovor s autorima u Kristalnoj kocki vedrine. U petak su na rasporedu druga i treća revijska projekcija i razgovor s autorima, izlet na Stari grad, radionički program medijske pismenosti u Kazalištu 21, pa disco program u hotelu Panonija, a u subotu četvrta, peta, šesta i sedma revijska projekcija i razgovori s autorima, projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, a dan opet završava disco programom u hotelu Panonija. Revija završava u nedjelju, 6. listopada dodjelom priznanja, razgovorima autora s članovima žirija te priređivača i voditelja filmskih skupina, a odlazak se sudionika očekuje oko 13 sati.

U tekstu objavljenom povodom održavanja pedesete Revije u Zadru, dr. sc. Mira Kermek Sredanović konstatira kako počeci dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj sežu u rane pedesete godine prošlog stoljeća, a vrhunac dosežu u sedamdesetim i osamdesetim godinama, da bi od 1996. nastala prava renesansa dječjih kinoklubova. Kroz gotovo šest desetljeća mijenjala su se imena, od Susreta pionira kino-amatera (1962.), preko Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske (1971.), Revije dječjeg amaterskog filma i videa Hrvatske (1990.) do Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži (1996.). Od 2005. godine se Revija mladeži izdvaja kao zasebna manifestacija, a stvaralaštvo djece nastavlja kao Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece odnosno kao Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Bitne su se promjene zbivale na tematskom planu, kao odraz promjena senzibiliteta malih autora i njihovog okruženja, kroz sve veću žanrovsku raznovrsnost, značajne tehnološke promjene i naravno generacijsku smjenu voditelja dječjih kinoklubova i videodružina.

Za sve smotre i revije dječjeg filmskog/videostvaralaštva uvijek je brinuo Hrvatski filmski savez (nekada Kino savez Hrvatske) i u organizacijskom i financijskom smislu, doprinoseći promociji našeg dječjeg filmskog stvaralaštva u zemlji i svijetu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Tri dana poslije
Održan radionički program na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Kristali i vedrina
Godina žena!
Otvorena 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Kiša (filmova) u Sisku
Dječji filmski događaj godine: 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!
Noć hrvatskog filma i novih medija 23.10.2019.
Veliki stilist hrvatske animacije 23.10.2019.
O životu i o mašti 23.10.2019.
Lovrijenac 23.10.2019.
Dubrovački lakat 23.10.2019.
ODLAZAK FILMSKOGA MAJSTORA ANDRIJE PIVČEVIĆA 22.10.2019.
Andrija Pivčević 22.10.2019.
Predstavljanje knjige FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA Ilije Barišića 16.10.2019.
Festival dokumentarnog (i eksperimentalnog?) filma 16.10.2019.
Stjepan Petković 16.10.2019.
21-30/4539
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta