english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

All Inclusive

Zajedničkim pješačenjem do ruševina srednjovjekovne utvrde Zelingrad i svečanošću dodjele nagrada, koje je dobitnicima uručio jedan od osnivača Vitezova Zelingradskih Marijan Fanjek – Vitez od Katapulta, završen je šesti Diversions International Short Film Festival, održan sredinom lipnja u Zagrebu i većim dijelom u Svetom Ivanu Zelini.

Grand Prix je osvojio dokumentarni film All Inclusive švicarske redateljice Corine Schwingruber Ilić, odnosno njena vizija suvremenog društva u stilu Metropolisa ili, kako je to obrazložio žiri u sastavu Maša Drndić, Christoph Fintl i Predrag Ličina, na filmski vrlo precizan način prikaz prirode mase, dokumentirajući distopijsku bojazan u svima nama.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Niko Radas za animirani film Neobična kupka gospodina Otmara, koji je shvaćen kao zaigrana i vrlo suptilna animaciju koja propituje percepciju mentalnog zdravlja odnosno snažan glas svijeta u kojem boje gospodare ograničavajućim okovima monokromije.

Treću godinu za redom odvija se suradnja s Innsbruck Film Campusom, pa je direktor IFC-a Christoph Fintl dodijelio dva besplatna sudjelovanja na intenzivnom radioničkom, seminarskom i masterclass programu u rujnu ove godine, u trajanju od tjedan dana. Dobitnice su Nikolina Bogdanović za film Mjesto odakle vam pišem pisma i Dora Šustić za film Pupanje, koja je inače i dobitnica nagrade Croatian Short Pitch 2016. godine za film Majdine poze. Zanimljivo je da je Dora na neki način zamijenila Nikicu Zdunić koja će svoju pozivnicu na Innsbruck Film Campus iskoristiti slijedeće, 2020. godine, jer ove godine u istom terminu snima svoj novi film. Njen rad  Sovjetski psi osvojio je i nagradu Diversions Innovative Voice koja se dodjeljuje filmu koji prelazi konvencionalne granice medija i nudi nov i različit pogled na ovaj oblik umjetničkog izričaja te postaje drugačijom umjetničkom formom. Žiri je naglasio kako je filmična poezija Nikičinog pripovijedanja privlačna i zanimljiva koliko na svjesnim toliko i na podsvjesnim razinama doživljaja, a kroz njen smo jedinstven vizualni i auditivni stil pozvani ući u slojevit prostor višestrukih narativa koji očaravaju gledatelja.

Nagradu Pax Diversity za film koji donosi priče i glasove zajednica širom svijeta te prikazuje različite perspektive ljudskosti i snažno naglašava zaštitu ljudskih prava i sloboda dobila je sirijska autorica Hebe Khaled za film People of The Wasteland, a žiri je posebno naglasio žestoki prodor u ponor rata i ludilo koje donosi, ostavljajući nas gotovo bez riječi.

Posebna priznanja primili su grčki film Efthimisa Miheloudakisa Molly od 6 do 8 za efektnu posvetu filmu šezdesetih godina prošlog stoljeća, Nur Aiza za glavnu žensku ulogu u španjolskom filmu Jaula redatelja Davida Oea i Okan Yalabik za glavnu dječju ulogu u turskom filmu redatelja Yigita Evgara Riblji kreker.

Nagrade je dizajnirala likovna umjetnica i dizajnerica Monika Džakić.  

Diversions International Short Film Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada  Sveti Ivan Zelina, Zagrebačke županije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva  hrvatskih filmskih redatelja, Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Portugala u Republici Hrvatskoj, Camões Instituta iz Portugala i Austrijskog kulturnog foruma.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Od vegana do palačinki 10.07.2019.
Kad se male ruke slože 10.07.2019.
Od žarkog sunca do ledene oluje 10.07.2019.
Radionica Ljetna avantura 10.07.2019.
Postani volonter Star Film Festa 10.07.2019.
„See/Touch/Try“ RADIONICA VIDEO KLUBA „MURSA“ 10.07.2019.
Poziv 17. Gastro film fest u Osijeku 10.07.2019.
Objavljena selekcija Festivala i Revija Hrvatskog filmskog saveza 06.07.2019.
Kuća na pijesku 03.07.2019.
Od Zagreba, Sinja, Preloga, Koprivnice… do Rijeke 03.07.2019.
1-10/4432
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta