english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Međunarodni repozitorij filmova i radionica za građanski odgoj

Među filmovima na festivalima dječjeg stvaralaštva često gledamo i filmove s temama koji govore o ljudskim pravima, civilnom društvu i drugim temama iz građanskog odgoja. Filmovi s tim temama i radionice za građanski odgoj od nedavno su dostupni na međunarodnom repozitoriju na web adresi https://erasmusrepository.wordpress.com .  Na repozitoriju se nalazi 41 film i 17 radionica. Osim hrvatskih filmova i radionica tu su i talijanski, poljski i španjolski filmovi jer je spomenuti repozitorij jedan od rezultata dvogodišnjeg Erasmus+ projekta navedenih zemalja. Partneri su svoj projekt nazvali "Small step for film, a big one for European citizenship" jer im je cilj vidljivost učeničkog filma povećati njihovim korištenjem na satovima građanskog odgoja.

OŠ Sveti Petar Orehovec, koordinator ovog partnerstva, nastavit će upotpunjavati repozitorij i nakon završetka projekta (31. 8. 2019.), a novi filmovi bit će dostupni nakon završetka ovogodišnjih festivala dječjeg stvaralaštva.

Svi filmovi dostupni na repozitoriju imaju titlove na engleskom, a sve radionice uz engleski imaju prijevode i na jezike svih partnera u projektu. Uz svaki film dostupni su i podaci o autorima, trajanju filma te kratki sadržaj filma. Za svaku od radionica preporučen je i neki od filmova s repozitorija kao uvod u radionicu te pitanja za diskusiju o filmu. Radionice se mogu provesti u sklopu jednog školskog sata, a ciljana skupina su učenici sedmih i osmih razreda. Radionice su koncipirane na način da učiteljima pruže potrebne informacije o temi,  prezentacije za provođenje sata i zadatke za učenike.  Na repozitoriju se nalaze slijedeće radionice: prikriveno oglašavanje, socijalna država, volontiranje, građanski aktivizam, dječja prava, bullying, ekološki problemi, legalnost, problem migracija, diskriminacija i tolerancija, učenička vijeća, mediji i sigurnost na interentu, što znači biti Europljanin, socijalna inkluzija, rodna ravnopravnost, različite obitelji i cyberbullying.  Filmovi obuhvaćaju još širi spektar tema te među filmovima ima i onih  koji govore o: međukulturnom dijalogu, predrasudama i stereotipima, osobama s invaliditetom, potrošačkom društvu, ovisnostima, pravu na privatnost, socijalnoj uključenosti te feminizmu.

Na posljednjoj razmjeni učenika održanoj u Italiji, partneri su održali i svoj festival. Na festivalu su prikazani  filmovi koje su njihovi učenici snimili tijekom trajanja projekta. Po izboru djece najboljim filmom proglašen film španjolskih partnera "Sexism fighter". Tema filma je rodna ravnopravnost, a film se može pogledati na https://erasmusrepository.wordpress.com/2019/05/08/film-2-sexism-fighter-borac-protiv-seksizma/

Partneri u projektu priredili su i e-knjigu na kojoj su dostupne  radionice  i  filmovi predloženi za te radionice. E-knjiga na hrvatskom jeziku dostupna je na web adresi https://shared.kotobee.com/#/book/12573 , a više o svim ostalim rezultatima spomenutog Erasmus+ projekta dostupno je na web adresi https://smallstepforafilm.wordpress.com/


pošalji link | verzija za printanje

Od vegana do palačinki 10.07.2019.
Kad se male ruke slože 10.07.2019.
Od žarkog sunca do ledene oluje 10.07.2019.
Radionica Ljetna avantura 10.07.2019.
Postani volonter Star Film Festa 10.07.2019.
„See/Touch/Try“ RADIONICA VIDEO KLUBA „MURSA“ 10.07.2019.
Poziv 17. Gastro film fest u Osijeku 10.07.2019.
Objavljena selekcija Festivala i Revija Hrvatskog filmskog saveza 06.07.2019.
Kuća na pijesku 03.07.2019.
Od Zagreba, Sinja, Preloga, Koprivnice… do Rijeke 03.07.2019.
1-10/4432
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta