english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Autorski studio – fotografija, film, video
69

Ovogodišnja je, osma po redu revija 60 sekundi hrvatskog filma, u organizaciji Autorskog studija - ffv, Zagrebačkog foto kino saveza, Hrvatskog filmskog saveza i Narodnog sveučilišta Dubrava okupila čak 69 radova dugih minutu i manje, što je u odnosu na prošlogodišnjih pedeset filmova značajan pomak. Pokazalo se kako je kod nas itekako živa autorska scena koja se bavi formom jednominutnog filma, a valja naglasiti kako je filmova bilo još, ali su zbog zakašnjele prijave ili drugih razloga izostali s programa. Ti su radovi već uvršteni u popis filmova za iduću, devetu reviju 60 sekundi hrvatskog filma.

Ove je godine najviše sekundaša pristiglo iz Kinokluba Zagreb, čak dvadeset i tri, odnosno trećina ukupno prijavljenih filmova, od kojih su dva snimljena u suradnji s Video sekcijom KSET-a, slijede domaćini iz AS-a s trinaest prijavljenih ostvarenja i samostalni autori kojih je ove godine bilo, baš kao i članova AS-a, trinaest, a svi su došli iz Zagreba osim Gorana Krune Kukolja iz Bjelovara, koji je s čak četiri filma, skupa s novim i svježim članom Autorskog studija Zoranom Božičevićem i vrlo aktivnim AS-ovcem Miroslavom Ružićem, podijelio status najproduktivnijeg autora na 60 sekundi.

Među autorima jednominutnih filmova koji su svoje radove ove godine prijavili na osmu reviju 60 sekundi hrvatskog filma bilo je po pet iz FKVK Zaprešić odnosno iz Narodnog sveučilišta Dubrava, od kojih je jedan snimljen u zajedničkoj produkciji s Festivalom djeteta Šibenik, po jedan iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Varaždin, Video družine bez vizije, Slavonski Brod i Liburnija filma, Rijeka, a ugodno je iznenađenje bila prva prijava jednominutnog filma nastalog u školskoj filmskoj skupini učenika zagrebačke osnovne škole Marije Jurić Zagorke, Filmske družine ZAG, s voditeljicama Melitom Horvatek Forjan i Natašom Jakob. Simpatičan rad naslovljen Volim film izazvao je spontani aplauz gledatelja i možda najavio redovitije sudjelovanje učeničkih filmova na ovoj reviji, na kojoj se već više godina kao autori pojavljuju neki voditelji školskih filmskih skupina i klubova.

Uz duhovito ostvarenje veterana Krunoslava Heidlera naslovljeno Osvajanje Divljeg zapada tako se raspon godina autora jednominutnih filmova proširio na „od dvanaest do osamdeset“ što svakako doprinosi svježini i raznolikosti pristupa i realizacije.

Među posebnostima ovogodišnje revije svakako je i serijal od četiri jednominutna filma autorica Maje Sansović i Željke Ćurin, nastalih u produkciji Gledati srcem, koji su se pozabavili osobnim doživljajem Afrike te zanimljivi slijed filmova autorice Sibille Mordej, AS-ffv, uvijek naslovljen Ulični događaj, a svaki put sa drugačijim sadržajem i porukom.

Ocjenjivački odbor djelovao je u sastavu Diana Nenadić, kao predsjednica te Krešimir Mikić, Marijan Krivak, Boško Picula i Davor Šišmanović, a odlučili su treću nagradu dodijeliti animiranom filmu Kutija autora Josipa Žuvana, Kinoklub Zagreb te drugu animiranom filmu Morska vila autora Miroslava Klarića, Foto kino video klub Zaprešić.

Pobjednik ovogodišnje revije 60 sekundi hrvatskog filma je Željko Radivoj, Kinoklub Zagreb - SF (Sekcija fosila) s jednominutnim zapisom snimljenim u jednom kadru Una birra a Venezija.

Duško Popović


pošalji link | verzija za printanje

Nagrade i priznanja hrvatskim filmovima na festivalu UNICA-e 27.09.2023.
Otvorene su prijave na šesto izdanje Male škole medijske kulture u Kino klubu Split 27.09.2023.
Rujanske vijesti iz FKVKZ-a 27.09.2023.
Otvoren je 16. SEFF 27.09.2023.
JEDINA SOLUCIJA I OVE ŠKOLSKE GODINE POSJEĆUJE OSNOVNE ŠKOLE 26.09.2023.
Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina ostvarila suradnju sa fondacijom „ Hrvatski dom“ u Valparaíso, Čile 26.09.2023.
Otvoren poziv za prijave filmova na diskurzivni program Kino kluba Split “U kvadrat” 26.09.2023.
Otvorene prijave za srednjoškolce 26.09.2023.
Sve spremno za 16. SEFF 20.09.2023.
ZAGOVA USPJEŠNA FILMSKA JESEN 20.09.2023.
1-10/5562
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta