english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

TREĆE IZDANJE FESTIVALA O PRAVIMA DJECE U RIJECI 21-24. STUDENOGA 2011.
PRVI INKLUZIVNI FESTIVAL U HRVATSKOJ: KINO DOSTUPNO SVIMA

Rijeka, 19. listopada 2011. – jučer na press konferenciji uz temu “Jednake mogućnosti za svu djecu” predstavljeno je treće izdanje Festivala o pravima djece koje ove godine donosi više od 30 filmova djece i odraslih iz Hrvatske i svijeta. Festival organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobranitelja za djecu i Hrvatski filmski savez u suradnji s Blitz Cinestarom, Hrvatskim Telekomom i Art kinom Croatia te brojnim drugim partnerima okupljenima u promicanju stvaralaštva djece i inkluzije. Radi se o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj jer će cjelokupni program biti prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Prilagodbi za slijepe i slabovidne osobe priključili su se i naši poznati glumci: Goran Grgić, Ankica Dobrić, Damir Markovina i Kristina Krepela.

Festival će u trajanju od četiri dana, od 21. do 24. studenoga, u prostorima Art kina Croatia u Rijeci te kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu predstaviti jedinstveni izbor od 30 filmova djece, mladih te odraslih autora. Filmski program je obilježen raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Moldavije, Njemačke, Danske Slovenije, Finske, Srbije, Irske, Nizozemske, Poljske, Gruzije i Grčke. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te 5 hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti.

Festival se vezuje uz 20. studenoga kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta, koja ove godine slavi svoj 20. rođendan u Hrvatskoj, baš kao i UNICEF koji ove godine obilježava 20 godina od osnivanja Ureda za kriznu pomoć Hrvatskoj.

Grad Rijeka će tijekom Festivala ugostiti 15 filmskih družina djece i mladih iz cijele Hrvatske. Uz filmske projekcije, Festival donosi brojne radionice i predavanja na temu prava djece s teškoćama u razvoju koje će se održavati u Art kinu Croatia te školama i vrtićima u Rijeci. „Grad Rijeka, kao grad prijatelj djece, s velikim je zadovoljstvom prihvatio biti domaćin Festivalu o pravima djece. Vjerujem da će se kroz filmske i druge sadržaje ovoga festivala zaista otvoriti rasprava o poticanju razvoja društva jednakih mogućnosti za svu djecu. To je pristup kakav Rijeka razvija već godinama kroz niz programa koje smo inicirali i koje podupiremo kao grad naglašene društvene osjetljivosti prema građanima i njihovim potrebama, a osobito djeci čija prava, radi njihove različitosti, mogu biti dovedena u pitanje.

Posebno mi je drago što će upravo Rijeka  biti grad u kojem će se "dogoditi" prvi inkluzivni festival u Hrvatskoj s kinom dostupnim svima. Zahvaljujem UNICEF-u i svim organizatorima, sponzorima i partnerima ovoga Festivala na inicijativi i suradnji.  Vjerujem da će ovaj riječki Festival o pravima djece biti kvalitetan, originalan i uspješan s puno poticaja za unaprijeđivanje jednakih mogućnosti za sve građane„ istaknuo je na najavnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Jako nam je drago da se program festivala širi, ne samo svojim programom, nego i mjestima na kojima se odvija kao i svojom dostupnošću. Naročito onima kojima filmovi i kulturni programi uobičajeno nisu pristupačni. Zahvaljujući podršci Grada Rijeke i udruga s kojima surađujemo, Festival ove godine ulazi i u vrtiće i u škole, u obliku inkluzivnih radionica. Posebno me veseli što u našem Festivalu kina postaju dostupna svima, i ne samo to, sve će čujuće osobe imati priliku pratiti filmove s titlom standardiziranim za gluhe osobe“ izjavila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala najavljujući ovogodišnji program.

Festival i sve aktivnosti oko njega su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili:  gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić te umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.


Sudionici press konferencije u Rijeci

Partneri Festivala su Blitz Cinestar, prvi partner UNICEF-a u Hrvatskoj Hrvatski Telekom i Art kino Croatia te udruge Zamisli i Dlan koje pomažu u prilagodbi filmova za slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe osobe.

Popis filmova koji će biti prikazani na 3. festivalu o pravima djece (pdf, 35kB)

Za sve dodatne informacije kontaktirajte:
UNICEF
Goranu Dojčinović
Mob: 098 226681
E-pošta: gdojcinovic@unicef.org

Grad Rijeka
Lea Stoiljković Medved
Mob: 098 459284
E-pošta: lea.stoiljkovic-medved@rijeka.hr


pošalji link | verzija za printanje

Sve spremno za 16. SEFF 20.09.2023.
ZAGOVA USPJEŠNA FILMSKA JESEN 20.09.2023.
SKIG-ov film „My AI bot in my school“ prošao selekciju na međunarodni FIFES comedy film festival! 20.09.2023.
Film „Bravo Anamarija“ - dobitnik posebnog priznanja stručnog žirija na 28. Filmskoj reviji mladeži i 16. Four River film festivalu 20.09.2023.
Dodjelom nagrada zatvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival! 20.09.2023.
Održana panel rasprava o filmskoj pismenosti u školama u sklopu simpozija European Film Factoryja i Four River Film Festivala 20.09.2023.
Upisi Vanima 20.09.2023.
Podrum ponedjeljkom 13.09.2023.
Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu! 13.09.2023.
Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša! 13.09.2023.
1-10/5554
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta