english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

60 sekundi hrvatskog filma
Vrijeme

Još razigrane i tople stigoše tri plesačice, ovjenčane prvim pahuljama snijega. Jedna je u kosi imala traku boje tamne ciklame. I što? I ništa. Prošla je minuta i film je bio gotov.

Na ovogodišnjoj, šestoj po redu reviji jednominutnog filma koju su pod tradicionalnim nazivom 60 sekundi hrvatskog filma priredili Autorski studio – ffv, Zagrebački foto kino savez i Hrvatski filmski savez u zagrebačkom kinu Tuškanac, održanoj u nedjelju, 13. prosinca, prikazan je 61 film, a bar ih je pola govorila o vremenu u kojem živimo. Bavili su se predsjedničkim izborima i predizbornim obećanjima, trenutnom političkom situacijom, hrvatskom privatizacijom, sve češćim otkazima, azbestom koji na okružuje, ulogom Crkve u društvu, danas i općenito, crnom budućnošću, učestalošću samoubojstava, (ne)slavnim odlaskom negdašnjih svemoćnika, ali i vremenom u onom smislu kojega meteorolozi ne priznaju pod tim imenom, pa su tematizirali neba puna oblaka, dolaske oluje, kiše i duge, puževu utrku s pljuskom i ljepote domovine obasjane suncem.


Kadar iz filma Ulični događaj

Stručni je ocjenjivački sud, kojem je predsjedao Krešimir Mikić, a u njemu odlučivali i Nikica Gilić, Dražen Ilinčić, Marijan Krivak i Diana Nenadić, zasjedao dugo u noć, u zimsku, bijelu noć pa na koncu odlučio kako će treću nagradu dodijeliti filmu Ulični događaj autorice Sibille Mordei, Autorski studio-ffv, koji, kako mu već i ime kaže, govori o dolasku vatrogasaca i skakanju ljudi iz «zapaljene» zgrade. Drugom je nagradom izdvojena fascinantna priča All that jazz autora Maria Papića, Kinoklub Zagreb, o obradi kristala koja je dokazala da se filmovi o vještinama i zanatima mogu sačiniti i bez one rečenice: «Sad ću ja vama pokazati…».


Kadar iz filma All that jazz

Pobjednik ovogodišnje revije 60 sekundi hrvatskog filma je savršena animacija Elvisa Popovića, samostalnog autora iz Zagreba, koja pod naslovom Clockwork morning priča o sklapanju budilice. Opet to vrijeme! Ali, nema teme koja je filmski nezanimljiva, ako ju obradi pravi autor.


Kadar iz filma Clockwork morning

Revija 60 sekundi hrvatskog filma, koja je sudjelovanjem radova iz Bosne i Hercegovine dobila i međunarodni značaj, pokazala je zrelost autora i organizatora, duboko prožimanje suvremenošću, kontinuitet nekih autora koji se već godinama, a uvijek svježe i kvalitetno bave istim temama, brojne primjere filmskih citata uzetih iz svjetskih i domaćih klasika te od veterana neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva ali i prepisanih vježbi pojedinih radionica iz Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, pa se s punim pravom i u svakom smislu može ocijeniti uspješnom i vrijednom. Tako se puna srca približavamo kraju godine (vrijeme!), koja je dokazala da je neprofesijsko filmsko i videostvaralaštvo u Hrvatskoj živo i plodno, a najave nekih autor(ic)a čijih filmova nije bilo na ovogodišnjoj reviji kako će se pojaviti u punom sjaju već na idućoj, sedmoj, koja će biti održana koncem 2010. godine, dodatno nas ohrabruju.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak


pošalji link | verzija za printanje

PROTIV STRUJE: FRANCUSKI EKSPERIMENTALNI FILM 1970.-2010.
PREDSTAVLJANJE FILMSKE KOOPERATIVE LIGHT CONE NA KRATKOM UTORKU
02.12.2020.
Salon fotografije Minijatura 02.12.2020.
FILM “VOLIM” TE DALIBORA MATANIĆA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 02.12.2020.
Filmska vježbenica : Preoblikovanje vremena 02.12.2020.
Novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa 29.11.2020.
Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 25.11.2020.
Ivan Munđar 25.11.2020.
Dokazani i novi talenti 25.11.2020.
Izgubljeno / nađeno - found footage radionica 25.11.2020.
POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 23.11.2020.
1-10/4804
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta