english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

FKVK Zaprešić
Četrnaestogodišnjak

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić održana je u petak, 9. listopada svečana projekcija izabranih filmova Foto kino video kluba Zaprešić, u povodu Dana grada Zaprešića i četrnaeste obljetnice Kluba.

Pred punim gledalištem prvo su prikazana četiri rada gostujuće i prijateljske Filmske video družine Mravec iz Koprivnice, koja isto tako ove godine obilježava četrnaest godina postojanja i uspješna djelovanja. Gledatelji su mogli vidjeti dokumentarne filmove I kapljica čini ocean, iz 2001., odnosno Odjel za suho grlo nos, nastao ove godine, kao i dva igrana filma, oba snimljena 2006. godine, Još mali i zeleni te Šmrc. FVD Mravec s voditeljicom Karmen Bardek djeluje u Koprivnici povezan uz Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski te uz gradsku Zajednicu tehničke kulture, a ove su godine izuzetno uspješno, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, organizirali i proveli 47. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece.

Uz pozdravne riječi Petra Krelje, predstavnika Hrvatskog filmskog saveza i Željka Turka, gradonačelnika Zaprešića, publika je zatim pogledala čak 21 film nastao ove godine u FKVK Zaprešić te u suradnji s Osnovnom školom Antuna Augustinčića, Osnovnom školom Ljudevita Gaja odnosno Srednjom školom Josipa Jelačića. Prikazani su animirani filmovi Fotosafari, Vijesti, Još jedna animacija medijske kulture, Jako vrući pas, Povuci-potegni, Misterij nestale mrkve, Taxi jabuka, Dva grada i Zamak, animirano igrana Ljučibasta priča, eksperimentalni Lunapark, Ich will i Nema koncepcije, igrani Superbakica, Park, Tajanstvena sjena, ...ups..., Utrka za znanjem i Prijatelji, kao i dva dokumentarca, Dokumentarni film o animiranom filmu i Odličan 5.

Da je godišnja produkcija FKVK Zaprešić zaista zavidna i po kvaliteti i po raznolikosti ali i po broju radova svjedoči i DVD Filmovi djece i mladeži 2009., koji je promoviran te večeri, a na njemu se uz prikazane nalaze i animirani filmovi Oglasna ploča i Škola sklizanja te dokumentarci Osmašica i 'amlet. Među njima su i već višestruko nagrađivani radovi, pa je njihov izostanak sa svečane projekcije bio tek ustupak u smislu ograničenja projekcije na manje od dva sata ukupna trajanja.

Iako je svaki od prikazanih radova plijenio nekom svojom posebnom vrijednošću, pažnju je publike privukla iznad svega svojevrsna simbioza animiranog filma Dva grada i dokumentarnog filma Dokumentarni film o animiranom filmu koji, kako mu i naslov govori, priča upravo o nastanku animiranog djela, na nadasve simpatičan i originalan način.

Iduće godine FKVK Zaprešić obilježava okruglih petnaest godina djelovanja pa je već u pripremi, kako kažu voditelji kluba Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, «debela monografija» koja će nastojati objediniti obilje podataka o nastanku i aktivnostima kluba i vrijednim rezultatima njegovih članova.

A gledanje njihovih filmova uvijek iznova potvrđuje odavno prepoznatu spoznaju da je temelj svega igra i zadovoljstvo djece, potvrda njihove maštovitosti i kreativnosti te da su na već dobro uhodanu i sigurnu putu kojim svakako valja nastaviti i ubuduće.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak


pošalji link | verzija za printanje

Otvorena je 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva 26.11.2022.
Hrvatski filmski ljetopis – 110-111 / 2022. 24.11.2022.
Splav u Klubu PFT-a 23.11.2022.
25. godina radionice Z-animacija (Mala Zagrebačka animacija) 23.11.2022.
U TJEDNU SJEĆANJA PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM KORLAT 23.11.2022.
„Divlje cvijeće“, film naše Karle Crnčević osvojio je prvu nagradu žirija na netom održanom Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma ZINEBI64 koji je u Bilbau ugostio brojne filmaše od 11. do 18. studenog 23.11.2022.
Objavljen je programski raspored 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva! 23.11.2022.
Predstavnici VANIME sudjelovali u žiriju AniFest ROZAFA festivala 23.11.2022.
Monsterclass s Leonom Kadijević 23.11.2022.
Autori u gostima: Boris Bakal i Stanko Juzbašić 16.11.2022.
1-10/5357
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta