english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nacionalni centar tehničke kulture i HFS
Videoradionice u Kraljevici

Pobjednici 46. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, održane koncem rujna 2008. godine u Čakovcu, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog filmskog saveza i Škole animiranog filma Čakovec, nagrađeni su desetodnevnim boravkom u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, gdje su sudjelovali u radu tri videoradionice, za igrani i dokumentarni film te za TV-reportažu. Među nagrađenima su bili učenici OŠ Stjepana i Antuna Radića i članovi Studija kreativnih ideja Gunja, OŠ Antuna Augustinčića i FKVK Zaprešić, Škole crtanog filma pri Narodnom sveučilištu Dubrava, Zagreb, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Medijske družine Bapatuljak, Slatina, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko i FKVK Zaprešić, OŠ Stenjevec, Zagreb, OŠ Rudeš Zagreb i OŠ Stanovi, Zadar.

Prvi je put ove godine bila moguća i individualna prijava na videoradionice, pa su uz autore nagrađenih filmova sudjelovali i učenici starijih razreda osnovnih škola iz Hrvatske, a dolazak jedne učenici iz Slovenije dao je radionicama i međunarodno značenje.

Programom radionica predviđeni su razgovori o idejama za filmove, razrada scenarija i knjige snimanja, upoznavanje s opremom, a posebno s kamerama i montažama, koje su osigurale školske filmske skupine iz nagrađenih škola, odnosno snimanje videomaterijala. Učenici su samostalno montirali svoje filmove, razgovarali s voditeljima o procesu njihova nastanka, a zadnjega dana organizirali i projekciju sva tri snimljena rada.


Snimila Katica Šarić

Dvadeset i pet sudionika ovogodišnjih videoradionica, podijeljeni u tri skupine, snimili su dokumentarni film Vavik čovik, simpatičnu priču o žitelju Kraljevice koji svakodnevno razmjenjuje misli s vršnjacima u lokalnom kafiću, baveći se omiljenim temama politike i žena, igrani Bijeg, o djeci koja se igraju skrivača, pa jedan od njih slučajno naleti na duh Katarine Frankopanske koji luta starim kraljevičkim gradom te TV-reportažu Recesija u kraljevskome gradu o neizbježnoj temi svih naših razgovora u novije vrijeme.

Uz već provjerene voditelje kraljevičkih videoradionica Mirjanu Jukić (dokumentarni film), Melitu Horvatek Forjan (igrani film) i Josipa Krunića (TV-reportaža) ove su se godine po prvi put u toj ulozi u Kraljevici okušali i Katica Šarić, Marina Zlatarić i Robert Krivec, a veliku je pomoć pri nastanku radova, posebno igranoga filma, pružio snimatelj i montažer Tomislav Stojanović.

U ugodnom ambijentu Nacionalnog centra tehničke kulture bilo je uz užarenu radnu i stvaralačku atmosferu i dovoljno vremena za odmor i poneko kupanje, pa ne čudi što su mnogi sudionici poželjeli doći u Kraljevicu i iduće godine. To, naravno, ponajviše ovisi o kvaliteti njihovih filmova koje će prikazati na ovogodišnjoj Reviji u Koprivnici i koje će stručni žiri možda odabrati među deset najboljih, pa ih nagraditi sudjelovanjem njihovih autora na novim videoradionicama, najavljenim srpnja 2010. godine u Kraljevici.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak


pošalji link | verzija za printanje

Nagrade i priznanja hrvatskim filmovima na festivalu UNICA-e 27.09.2023.
Otvorene su prijave na šesto izdanje Male škole medijske kulture u Kino klubu Split 27.09.2023.
Rujanske vijesti iz FKVKZ-a 27.09.2023.
Otvoren je 16. SEFF 27.09.2023.
JEDINA SOLUCIJA I OVE ŠKOLSKE GODINE POSJEĆUJE OSNOVNE ŠKOLE 26.09.2023.
Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina ostvarila suradnju sa fondacijom „ Hrvatski dom“ u Valparaíso, Čile 26.09.2023.
Otvoren poziv za prijave filmova na diskurzivni program Kino kluba Split “U kvadrat” 26.09.2023.
Otvorene prijave za srednjoškolce 26.09.2023.
Sve spremno za 16. SEFF 20.09.2023.
ZAGOVA USPJEŠNA FILMSKA JESEN 20.09.2023.
1-10/5562
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta