english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nacionalni centar tehničke kulture i HFS
Videoradionice u Kraljevici

Pobjednici 46. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, održane koncem rujna 2008. godine u Čakovcu, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog filmskog saveza i Škole animiranog filma Čakovec, nagrađeni su desetodnevnim boravkom u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, gdje su sudjelovali u radu tri videoradionice, za igrani i dokumentarni film te za TV-reportažu. Među nagrađenima su bili učenici OŠ Stjepana i Antuna Radića i članovi Studija kreativnih ideja Gunja, OŠ Antuna Augustinčića i FKVK Zaprešić, Škole crtanog filma pri Narodnom sveučilištu Dubrava, Zagreb, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Medijske družine Bapatuljak, Slatina, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko i FKVK Zaprešić, OŠ Stenjevec, Zagreb, OŠ Rudeš Zagreb i OŠ Stanovi, Zadar.

Prvi je put ove godine bila moguća i individualna prijava na videoradionice, pa su uz autore nagrađenih filmova sudjelovali i učenici starijih razreda osnovnih škola iz Hrvatske, a dolazak jedne učenici iz Slovenije dao je radionicama i međunarodno značenje.

Programom radionica predviđeni su razgovori o idejama za filmove, razrada scenarija i knjige snimanja, upoznavanje s opremom, a posebno s kamerama i montažama, koje su osigurale školske filmske skupine iz nagrađenih škola, odnosno snimanje videomaterijala. Učenici su samostalno montirali svoje filmove, razgovarali s voditeljima o procesu njihova nastanka, a zadnjega dana organizirali i projekciju sva tri snimljena rada.


Snimila Katica Šarić

Dvadeset i pet sudionika ovogodišnjih videoradionica, podijeljeni u tri skupine, snimili su dokumentarni film Vavik čovik, simpatičnu priču o žitelju Kraljevice koji svakodnevno razmjenjuje misli s vršnjacima u lokalnom kafiću, baveći se omiljenim temama politike i žena, igrani Bijeg, o djeci koja se igraju skrivača, pa jedan od njih slučajno naleti na duh Katarine Frankopanske koji luta starim kraljevičkim gradom te TV-reportažu Recesija u kraljevskome gradu o neizbježnoj temi svih naših razgovora u novije vrijeme.

Uz već provjerene voditelje kraljevičkih videoradionica Mirjanu Jukić (dokumentarni film), Melitu Horvatek Forjan (igrani film) i Josipa Krunića (TV-reportaža) ove su se godine po prvi put u toj ulozi u Kraljevici okušali i Katica Šarić, Marina Zlatarić i Robert Krivec, a veliku je pomoć pri nastanku radova, posebno igranoga filma, pružio snimatelj i montažer Tomislav Stojanović.

U ugodnom ambijentu Nacionalnog centra tehničke kulture bilo je uz užarenu radnu i stvaralačku atmosferu i dovoljno vremena za odmor i poneko kupanje, pa ne čudi što su mnogi sudionici poželjeli doći u Kraljevicu i iduće godine. To, naravno, ponajviše ovisi o kvaliteti njihovih filmova koje će prikazati na ovogodišnjoj Reviji u Koprivnici i koje će stručni žiri možda odabrati među deset najboljih, pa ih nagraditi sudjelovanjem njihovih autora na novim videoradionicama, najavljenim srpnja 2010. godine u Kraljevici.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak


pošalji link | verzija za printanje

PROTIV STRUJE: FRANCUSKI EKSPERIMENTALNI FILM 1970.-2010.
PREDSTAVLJANJE FILMSKE KOOPERATIVE LIGHT CONE NA KRATKOM UTORKU
02.12.2020.
Salon fotografije Minijatura 02.12.2020.
FILM “VOLIM” TE DALIBORA MATANIĆA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 02.12.2020.
Filmska vježbenica : Preoblikovanje vremena 02.12.2020.
Novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa 29.11.2020.
Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 25.11.2020.
Ivan Munđar 25.11.2020.
Dokazani i novi talenti 25.11.2020.
Izgubljeno / nađeno - found footage radionica 25.11.2020.
POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 23.11.2020.
1-10/4804
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta