english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

28 tisuća djece iz cijele Hrvatske: „Super nam je da možemo gledati filmove na nastavi i reći svoje mišljenje!“

1. prosinca 2021. godine – Završio je ovogodišnji 13. festival prava djece, na kojemu je sudjelovalo ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske!

Zahvaljujući online modelu održavanja, koji se prošle godine pokrenuo zbog pandemije, i ove godine filmove su mogli vidjeti djeca i mladi iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina.... Sudjelovalo je i 60-ero slijepe i slabovidne i 40- ero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, što je jedna od glavnih misija Festivala, da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.

„Super su filmovi, ne mogu vjerovati da su to snimila djeca“
„Sviđa mi se što smo nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke.“
„Bilo je super, zanimljivo je raspravljati i čuti kako svi shvaćamo stvari na različit način.“

Samo su neke od povratnih informacija djece koja su sudjelovala.

„Ovo nam pokazuje da djelujemo u ispravnom smjeru. Djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi, ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i da kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij“ ističu iz Alternatora, organizatora Festivala.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenog. Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

„Zahvaljujem na organizaciji Festivala i čestitam na uspješnoj provedbi. Veselim se 14. festivalu iduće godine!“ poručila je jedna od učiteljica sudionica Festivala.

Ove godine novost Festivala bio je i sam dječji žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj, a izabrani su filmovi #STOPcyberbullyingu iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i CITSALP iz Filipina (srednjoškolska selekcija). Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima – ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza.

U sklopu Festivala je kao i prošle godine ostvarena suradnja s HRT 3 – u programu „Dobre vibracije“ emitirali su se zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Festival prava djece pod već poznatim motom „Mali festival za velike teme“ koji je i ove godine bio prisutan putem svih ekrana, od web stranice Festivala, Facebook i Youtube stranice Festivala do televizije – programa HRT 3, na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival se i ove godine održao u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.


pošalji link | verzija za printanje

U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 01.06.2022.
Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina 31.05.2022.
16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 30.05.2022.
Promocija knjige Film u školi Ane Đordić 27. svibnja u Rijeci 26.05.2022.
Everest: Mladi Jeti novi je filmski naslov u sklopu programa Senzornih projekcija 26.05.2022.
Programi Kino kluba Split u lipnju 26.05.2022.
Pred nama je 13. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 21.05.2022.
Proglašeni najbolji filmovi natječaja „Stop Motion Scena 2022.” 19.05.2022.
ZATVORENE PRIJAVE ZA 9SFF 19.05.2022.
Filmska naSTAVa donosi čak 69 filmskih ostvarenja za osnovne i srednje škole! 18.05.2022.
21-30/5257
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta