english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Društvena golotinja

Dvadeset i devetu obljetnicu djelovanja Autorski studio – fotografija, film, video  obilježava izložbom fotografija i slika te prikazivanjem dva eksperimentalna filma svoje članice Dijane Lukić, pod skupnim nazivom Društvena golotinja. Izložba traje od 15. do 26. studenoga 2021. u Galeriji Vladimira Horvata, Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu, a postavljena je u organizaciji Zagrebačkog foto kino saveza i Autorskog studija -  fvv. Dio događanja je i kratki film Dijana o umjetnici, autorice Evice Bublić.

Slikarica, spisateljica, autorica angažiranih koncepata i videa, profesorica umjetnosti Dijana Lukić živi i radi u Rijeci, a voditeljica je i utemeljiteljica škole crtanja i slikanja LiCe-Likovni centar odnosno Relativne galerije. Aktivno se bavi likovnom edukacijom i kulturnim marketingom.   

Njen je umjetnički rad prvenstveno usmjeren na ljude, a posebno je zainteresirana za psihološke portrete, razotkrivanje i tumačenje raznovrsnih emocija i međuljudskih  odnosa. U slikarstvu je ljubiteljica velikih formata i serija platana na kojima se bavi grupama raznih vrsta, ali uvijek sa socijalnom tematikom, angažirana na strani obespravljenih.


Photo by Luka Stamać

I u slikarstvu i u fotografiji te u dokumentarnim filmovima usmjerena je na suvremene socijalne trendove, a u slikarstvu uz to posebno i angažirane aktove odnosno proučavanje statusa žene u različitim kulturama i pomaganje ženama kroza svoj umjetnički i terapijski angažman. Na zagrebačkoj izložbi su platna na kojima su teme društvenih sukoba i previranja, demonstracije i pobune, srazovi ljudi i organiziranih društvenih snaga, ponekad oboružanih puškama, bajunetama i šljemovima, kojima se suprotstavljaju goloruki, krikovi nemoći ali i krikovi bijesa, lutanje naroda u potrazi za zadovoljavajućim odgovorima, vođeno ponekad pravim, a često i lažnim prorocima, opterećeno stalnim sumnjama u one koji vode masu i uvijek sklono njihovu uzdizanju u olimpijske visine ali i strovaljivanju u kal nevjerovanja, odbacivanja i propasti. Revolucije jedu svoju djecu!

Zadnjih godina se bavi i video umjetnošću te snimanjem filmova. Autorica je brojnih samostalnih izložaba i autorskih koncepata u kojima se prožimaju različiti mediji, a nagrađivana je autorica drame Priča o Rashidu. Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Autorski studio - fotografija, film, video nastao je prema zamisli i konceptu višestruko i međunarodno nagrađivanog autora animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova Milana Bukovca, koji se poslije nekoliko klupskih iskustava u Zadru i Zagrebu okrenuo pokretanju asocijacije slobodnih multidisciplinarnih autora, neopterećenih suvišnim administrativnim i drugim ograničenjima. Zamisao je bila plemenita od samog početka, a najbolja je potvrda činjenica o brojnim autorima koji su je prepoznali, u širokom rasponu od filmskih i televizijskih snimatelja i redatelja, montažera i scenarista do glazbenika i drugih kreativnih umjetnika. Iako je doprinos svakoga od njih bio dragocjen i poseban, valja izdvojiti filmskog redatelja Zorana Tadića koji je nekoliko godina bio predsjednik Autorskog studija - fvv i aktivni poticatelj njegovog kreativnog doprinosa. Bez obzira na vrijedne i visoke osobne i zajedničke uspjehe i dosege, često se Autorski studio – fvv doima kao svojevrsni salon odbijenih, a znano je kako su pripadnici takvih često bili oni autori koji su iako službeno ponekad nepriznati, neprepoznati i neshvaćeni bili na samom vrhu poziva kojim su se bavili.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA 08.06.2022.
Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 08.06.2022.
Smotra Kino kluba Split 08.06.2022.
Prijave za 10. FIFES su otvorene! 02.06.2022.
13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin 02.06.2022.
POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE 02.06.2022.
U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 01.06.2022.
Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina 31.05.2022.
16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 30.05.2022.
Promocija knjige Film u školi Ane Đordić 27. svibnja u Rijeci 26.05.2022.
21-30/5263
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta