english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Po drugi put održan
Festival speleološkog filma

U Karlovcu je 29. rujna 2012. godine, na starom gradu Dubovcu, održan drugi Festival speleološkog filma, na kojem je prikazano šesnaest radova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Slovačke.

Hrvatsku su predstavljali filmovi Bezdanjača pod Vatinovcem Steve Sabljarića, Voronya-Krubera-Cavex ekspedicija jesen 2009. Darka Bakšića i Roberta Erhardta, Ekspedicija Lukina jama 2010. Darka Bakšića i Lovre Čepelaka, Mokre Noge 2011., Kuraja 2011. i Vicka 2011. Daniela Krstulovića Opare, Čovječja ribica, Cetina 2011/2012. i Suvaja Vedrana Jalžića, Skokuni Marka Lukića, Scenes from a village – Finding the cave Andrew Norrisa i Guyana trailer Siniše Glogoškog, Bosnu i Hercegovinu Rijeka Miljacka Mirnesa Hasanspahića, Crnu Goru Bljesak tame Željka Madžgalja, Italiju Berger 1970. Giovanni Mecchia, a Slovačku Chceš uvidiet draka? (Do you want to see a Dragon?/Želiš li vidjeti zmaja?) Petra i Slavomira Chemala.   

Izvan konkurencije su prikazani i filmovi Vietnam 2010 i Pindo 2010 Clarisse Brun, Chceš uvidiet šarkana? (Do you want to see a Real Dragon?/Želiš li vidjeti pravog zmaja?) Bohuslava Kortmana te Grotta Imbroglitta Luca Cavalaria i Cervati 2010 Giovanni Mecchia.

Oba su se dosad održana Festivala speleološkog filma bavila speleološkim istraživanjima, a posebno bio-speleologijom, speleološkim ronjenjem i zaštitom speleoloških objekata odnosno turističkim aspektima speleologije. Speleološki filmovi nastaju kao dio istraživanja spilja, a omogućavaju i onim ljudima koji nisu nikada ušli u podzemlje doživljaj njegovih ljepota i uzbuđenja istraživanja. Snimanje je izuzetno zahtjevno, kako zbog mraka koji vlada u spiljama tako i zbog otežanog pristupa pojedinim lokalitetima, potrebe dovlačenja opreme kroz često uske i slabo prohodne dijelove spilja i zbog teških uvjeta rada u vodi, blatu te u posebnom mikroklimatskom okolišu.

Prvi su speleološki filmovi uglavnom nastajali kao uzgredna aktivnost, a u novije se vrijeme snimanju pristupa sustavno, kao zasebnoj djelatnosti koju obavljaju filmski dijelovi ekipa, pa se vodi računa ne samo o pukom bilježenju istraživanja već i o posve filmskim vrijednostima, od kadriranja do kvalitetnog snimanja, a zatim i pomne montaže i postprodukcije.

Većina filmova traje od pet do petnaest minuta, a ove se godine izdvaja Ekspedicija Lukina jama 2010 duga 26 minuta.

Odlukom stručnog žirija, koji je djelovao u sastavu Ksenija Sanković i Morena Joksović, Kinoklub Karlovac te Damir Basara, Speleološki odsjek Planinarskog društva Dubovac, Karlovac, prvu je nagradu osvojio film Darka Bakšića i Lovre Čepelaka iz PD Velebit iz Zagreba Ekspedicija Lukina jama 2010, a publika se opredijelila za Scenes from a village - Finding a cave Andrew Norrisa.

Organizatori, Speleološki odsjek Planinarskog društva Dubovac, Karlovac, uz pomoć udruge Carpe diem i Kinokluba Karlovac, predvođeni Valentinom Krivačićem, žele na trećem izdanju Festivala speleološkog filma koji će se u Karlovcu održati 2013. godine, uz domaće imati i brojnije sudionike iz Europe i svijeta, a veliki odjek kojeg je Festival već postigao i žar priređivača uvjeravaju da će se te ambicije i ostvariti.

Festival speleološkog filma održan je pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza te Hrvatskog speleološkog saveza.

Duško Popović


pošalji link | verzija za printanje

Salon fotografije Minijatura 02.12.2020.
FILM “VOLIM” TE DALIBORA MATANIĆA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 02.12.2020.
Filmska vježbenica : Preoblikovanje vremena 02.12.2020.
Novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa 29.11.2020.
Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 25.11.2020.
Ivan Munđar 25.11.2020.
Dokazani i novi talenti 25.11.2020.
Izgubljeno / nađeno - found footage radionica 25.11.2020.
POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE 23.11.2020.
Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 23.11.2020.
21-30/4823
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta