english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Bilankov: film Još jedna runda na originalan način emitira emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive

Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora.

Treći filmski naslov izbor je interdisciplinarne umjetnice, profesorice filma, videa i animacije Tamare Bilankov – riječ je o danskom filmu Još jedna runda redatelja Thomasa Vinterberga. Ovaj višestruko nagrađivani film osvojio je Oscara za najbolji strani igrani film, nagradu BAFTA za najbolji film izvan engleskog govornog područja te European Film Award za najbolji film, a nominiran je i za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. U središtu radnje je četvero profesora koji odluče eksperimentirati s konstantnom opijenosti kroz radni dan…


Tamara Bilankov

1. Zbog čega ste odabrali baš taj filmski naslov za radionicu?

-Odabrala sam cjelovečernji igrani film Još jedna runda jer smatram kako emitira jednu zapravo potpuno uobičajenu emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive na originalan način.
 
2. Na koji ćete način polaznike učiti 'čitati' film?

-Razgovarat ćemo o filmskim izražajnim sredstvima te kako ona uspostavljaju komunikaciju filmske ideje. Pokušat ćemo zamisliti istu filmsku radnju drugačije prikazanu te ćemo u tom smislu detektirati gdje je kreiran osjećaj filma te uz pomoć kojih metoda je konstruirana filmska struktura. Bit će to jedna zanimljiva filmska analiza koja će pomoći polaznicima da sigurnije koriste filmsku terminologiju, koja je na nekim osnovnim razinama zapravo vrlo prisutna u svakodnevnom medijskom diskursu.

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?

-Gledanje filma se mijenja u odnosu na ono što novo naučimo o filmskoj građi jer zapravo nam znanje omogućava sagraditi novu perspektivu uz pomoć koje možemo još više uživati u redateljskim stilovima te autorskim kompozicijama.

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54? 

-Očekujem kako ću upoznati mnoge filmske kreativce čiji će komentari i mene inspirirati te očekujem kako će polaznici, makar neki od njih, razviti želju za daljnjim upoznavanjem filma u cjelini. 

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.


pošalji link | verzija za printanje

Hrvatski filmski ljetopis - 109 / 2022. 20.07.2022.
Održane CinEd edukacije za profesore i filmaše 20.07.2022.
Nagrada Vedran Šamanović za 2022. godinu: Nicole Hewitt za film Žene minorne spekulacije 20.07.2022.
Održan 20. Gastro film fest u Osijeku i retrospektiva „Prvih 20. godina GFF-a“ 20.07.2022.
Završena selekcija za nadolazeća izdanja Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži 15.07.2022.
12. IZDANJE RIJEČNOG KINA UZ KARLOVAČKO U KARLOVCU, KAMANJU, OZLJU, OGULINU I DUGOJ RESI 14.07.2022.
16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – filmski program 14.07.2022.
Poziv 20. Gastro film fest u Osijeku – 16.-17.07.2022. 14.07.2022.
14. MIKRO-ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE, 2022. 13.07.2022.
Scenaristički laboratorij 13.07.2022.
11-20/5285
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta