english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

28 tisuća djece iz cijele Hrvatske: „Super nam je da možemo gledati filmove na nastavi i reći svoje mišljenje!“

1. prosinca 2021. godine – Završio je ovogodišnji 13. festival prava djece, na kojemu je sudjelovalo ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske!

Zahvaljujući online modelu održavanja, koji se prošle godine pokrenuo zbog pandemije, i ove godine filmove su mogli vidjeti djeca i mladi iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina.... Sudjelovalo je i 60-ero slijepe i slabovidne i 40- ero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, što je jedna od glavnih misija Festivala, da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.

„Super su filmovi, ne mogu vjerovati da su to snimila djeca“
„Sviđa mi se što smo nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke.“
„Bilo je super, zanimljivo je raspravljati i čuti kako svi shvaćamo stvari na različit način.“

Samo su neke od povratnih informacija djece koja su sudjelovala.

„Ovo nam pokazuje da djelujemo u ispravnom smjeru. Djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi, ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i da kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij“ ističu iz Alternatora, organizatora Festivala.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenog. Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

„Zahvaljujem na organizaciji Festivala i čestitam na uspješnoj provedbi. Veselim se 14. festivalu iduće godine!“ poručila je jedna od učiteljica sudionica Festivala.

Ove godine novost Festivala bio je i sam dječji žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj, a izabrani su filmovi #STOPcyberbullyingu iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i CITSALP iz Filipina (srednjoškolska selekcija). Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima – ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza.

U sklopu Festivala je kao i prošle godine ostvarena suradnja s HRT 3 – u programu „Dobre vibracije“ emitirali su se zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Festival prava djece pod već poznatim motom „Mali festival za velike teme“ koji je i ove godine bio prisutan putem svih ekrana, od web stranice Festivala, Facebook i Youtube stranice Festivala do televizije – programa HRT 3, na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival se i ove godine održao u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.


pošalji link | verzija za printanje

Radionica OŠ Mejaši Centra Lukas 24.06.2022.
Izabrano novo predsjedništvo i ostala tijela kluba 22.06.2022.
ODABRANI FILMOVI 9. STAR FILM FESTA 22.06.2022.
ESENCIJALNE ENERGIJE ANDREJA ZDRAVIČA NA KRATKOM UTORKU 15.06.2022.
Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske 15.06.2022.
Film, glazba, književnost i snovi s Jonathanom Rosenbaumom 15.06.2022.
Posljednji poziv za filmsku avanturu u dvorcu Stara Sušica! 15.06.2022.
Obogatite svoje znanje o medijskoj pismenosti na Školi medijske kulture u kolovozu u Varaždinu! 15.06.2022.
ODRŽAN STUDIJSKI POSJET I PANEL RASPRAVA U SKLOPU PROJEKTA FILMKUBATOR 15.06.2022.
Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! 13.06.2022.
1-10/5257
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta