english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

AH!

Dragan Jurak

Knjiga Ah! Dragana Juraka, istaknutog filmskog i književnog kritičara, svojevrsni je dnevnik gledanja (filmova), prozni eksperiment neuobičajen u našoj filmskoj publicistici, prethodno uspješno primijenjen u njegovoj knjizi književnih eseja Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020), koja mu je donijela Nagradu Julije Benešić Društva hrvatskih književnika u 2020. godini.

Knjiga je hibridne naravi i može se promatrati na dvojak način: kao zbirka tekstova o filmovima u gledanje kojih se (asocijativno) umiješala autobiografija, ali i kao fragmentarna autobiografska proza isprovocirana filmom, točnije konkretnim filmovima s kojima se autor – slučajno ili planirano, voljom aktualnog repertoara (djelomice uvjetovanog i pandemijom corone) ili vlastitom odlukom/izborom ‒ susretao u omeđenom odsječku vremena. Dio tekstova  pisan je u formi eseja – o klasičnim i suvremenim filmovima i televizijskim serijama; druga polovica kao poezija u prozi ‒ s (meta)signalima epistolarnog (internetskog) obraćanja nekome, nekome od posebne, intimne vrijednosti, od najvećeg povjerenja, nekome koga se tiče subject poruke, ali i autor kao subjekt.

Obje skupine tekstova organizirane su oko nekoliko autobiografskih momenata i linija: obitelji, braka, roditeljstva, rastave… U svima je prisutan moment autorova intimnog ogoljavanja, razotkrivanja. Kroz intimistički doživljaj filma, knjiga istodobno tematizira „rođenje gledatelja“, odnosno dinamiku između onoga što se zbiva na ekranu i onoga što se događa ispred njega.

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 140,00 kuna
#09 Iz produkcije FAS-a: Kratki i nezavisni 1967-1971
RAZMIŠLJANJA NA ASFALTU
Autorski filmovi Petra Trinajstića
#10 DRUGA OBALA
#11 Početnica 1, 2, 3
#12 LOV NA JELENE
#13 SPLITSKA ŠKOLA FILMA
FILM U ŠKOLI
Uspostavljanje modela filmske edukacije u srednjoj školi
UMJETNIČKI PROTOKOLI I PROJEKTIVNOST U DJELU IVANA LADISLAVA GALETE
AH!
MALI FILMSKI RAZGOVORI
11-20/82
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta