english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

UVOD U DOKUMENTARNI FILM

Bill Nichols

S engleskog prevela Ivana Ostojčić

Naslov izvornika:
INTRODUCTION TO DOCUMENTARY, 3rd Edition by Bill Nichols

© 2017 Bill Nichols

Hrvatski prijevod knjige tiskan s dopuštenjem Indiana University Pressa. Sva prava pridržana.

Od prvog američkog izdanja iz 2001. godine, do trećeg iz 2017. na kojem se temelji i ovaj hrvatski prijevod, Uvod u dokumentarni film Billa Nicholsasmatra se jednim od temeljnih izvora za upoznavanje sa svjetskom poviješću i razlikovnim odlikama dokumentarnog filma, s osnovnim pitanjima koja prate dokumentarnu proizvodnju, s modusima prikazivanja koji se mijenjaju kroz povijest i perspektivama Knjiga predstavlja sintezu Nicholsovih razmišljanja i pisanja te je utemeljila većinu novijih škola i pristupa u proučavanju dokumentarnog filma, polazeći od istraživanja povezanosti filmskog izlaganja s etičkim pitanjima. Kao podlogu filmoloških analiza Nichols ustanovljava jasnu tipologiju filmskog izlaganja, teorijske uvide potkrepljuje primjerima kanoniziranih ostvarenja i suvremenih filmova kojima je zajedničko pomicanje granica dokumentarizma, a u završnim poglavljima obraća se i budućim redateljima te filmskih kritičarima, vodeći ih kroz proces pretprodukcijskog planiranja odnosno kritičke analize i interpretacije dokumentarnog filma.

Novo izdanje knjige Uvod u dokumentarni film prodorna je i magistralna, sjajno organizirana i ambiciozna analiza one zagonetne, otvorene i vitalne kinematografije u kojoj se stvarnost ne dokumentira toliko koliko se transformira. Nichols se ambiciozno i ponizno bavi ključnim pitanjima o tome što se događa – u etičkom, estetičkom i političkom pogledu – kada stvarni ljudi pristanu glumiti sebe i surađivati s redateljem kako bi svoj život preoblikovali za ekran.

‒ Joshua Oppenheimer, redatelj i producent

Bill Nichols je professor emeritus na filmskom odsjekuDržavnog sveučilišta u San Franciscu (San Francisco State University), autor knjiga Representing Reality: Issues and Concepts in Documentary, Blurred Boundaries: Questions of Meaning in Contemporary Culture i Speaking Truths with Film: Evidence, Ethics, Politics in Documentary.

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 170,00 kuna
TIPOVI FILMSKOG IZLAGANJA
Prilozi teoriji izlaganja
UVOD U DOKUMENTARNI FILM
TKO PJEVA ZLO NE MISLI
CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA
DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi
FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija
FILMSKA LUTKA: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji
IDENTITETI U FILMOVIMA PEDRA ALMODÓVARA
TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment
OGLEDI: 9 autora, 9 filmova
21-30/82
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta