english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA

Saša Vojković

Knjiga filmologinje Saše Vojković nastavlja se na suvremena interdisciplinarna proučavanja filma kao artefakta i medija, ali i kao prostora popularne kulture koji se stalno redefinira uslijed dinamičnih globlizacijskih procesa. Smatrajući da film više nije dostatno uokviriti filmološkim pristupom, u svojem promišljanju cirkularnosti teorije i cirkularnosti  utjecaja unutar svjetskoga filma ona se utječe kulturalnim studijima, kao i naratološkoj analizi udaljenih a srodnih kinematografija. Njezina studija pridružuje se promišljanju odnosa lokalne i globalne kinematografije, politike u filmu i filmske teorije, no pruža i sasvim novo čitanje tih relacija na analizama dosad netematiziranih polja u našem kontekstu.

Dok u prvom dijelu knjige na primjerima ranog euorpskog i klasičnog američkog filma, autorica pokazuje kako se teorijski koncepti mijenjaju u novom kontekstu, cirkularnost utjecaja u njezinom drugom dijelu povezuje s primjerima takozvanog interkulturalnog filma, s djelima uvjetovanima strujanjima u globaliziranom svijetu iz različitih kinematografija – od japanske, kineske, hongkonške, iranske, bolivudske ili afričke do hrvatske, preispitujući metodološki univerzalnu primjenjivost koncepta nacionalne kinematografije.

Iz recenzije Borisa Ružića

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 140,00 kuna
TIPOVI FILMSKOG IZLAGANJA
Prilozi teoriji izlaganja
UVOD U DOKUMENTARNI FILM
TKO PJEVA ZLO NE MISLI
CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA
DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi
FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija
FILMSKA LUTKA: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji
IDENTITETI U FILMOVIMA PEDRA ALMODÓVARA
TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment
OGLEDI: 9 autora, 9 filmova
21-30/82
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta