english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi

Petar Krelja

Nakon dugogodišnjeg staža filmskog kritičara i esejista, Petar Krelja, koji je istodobno i plodan filmski redatelj, teško može reći koliko je stotina (možda i tisuća) članaka posijao po raznim publikacijama, zbornicima, knjigama ili eteru. No logično je da se tijekom svih tih godina nekim filmovima, autorima i istaknutim filmskim pojavama više puta publicistički vraćao, kako bi neposrednim kritičkim reakcijama na ono što je u jednom trenutku bilo novo, nakon drugog ili trećeg gledanja, dodao drugi – vremenski odmaknuti pogled, ili usustavio svoje dojmove o filmašima koje je nastavio pratiti godinama.

Kao redatelju poseban izazov bili su mu filmovi i opusi njegovih hrvatskih kolega, dok je  kao kritičar smatrao potrebnim isticati kako bi domaća filmska kultura – i pored niza velikih djela i autora, bila bitno siromašnija bez historiografsko-teoretičarske pratnje domaćih filmologa.

Nastala iz retrospektivnih pogleda na hrvatski film, ova knjiga posvećena je djelima, autorima i filmolozima koji su – „do posljednjeg daha“ odani svojim pozivima, otvarali nove perspektive hrvatske kinematografije i/ili pridonosili razumijevanju filma kao takvog.

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 120,00 kuna
TIPOVI FILMSKOG IZLAGANJA
Prilozi teoriji izlaganja
UVOD U DOKUMENTARNI FILM
TKO PJEVA ZLO NE MISLI
CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA
DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi
FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija
FILMSKA LUTKA: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji
IDENTITETI U FILMOVIMA PEDRA ALMODÓVARA
TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment
OGLEDI: 9 autora, 9 filmova
21-30/82
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta