english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija

Ilija Barišić

Knjiga Ilije Barišića (Zagreb, 1981) i izvan hrvatskih okvira jedan je od pionirskih teorijsko-istraživačkih radova o videoigrama kao “novom” audiovizualnom mediju te o njegovim dodirnim točkama sa “starim” medijem – filmom.

Oslanjajući se na filmološki teorijski okvir, a uzimajući u obzir i nove teorije igara, autor na velikom uzorku popularnih videoigara istražuje sinergijski komunikacijski učinak filmskih i ludičkih izražajnih sredstava te se posebno posvećuje identificiranju načina djelovanja različitih tipova filmskog izlaganja u videoigrama. Kao ključno postavlja pitanje na koji način ono 'filmsko' i ono 'igrivo' zajedno funkcioniraju i kako u tim okolnostima djeluju na kreiranje doživljaja igratelja. Odgovor na to pitanje omogućuje dublje, kompleksnije i potpunije razumijevanje medija videoigre, ali i pruža neke nove perspektive u filmskoj teoriji, osobito u pogledu na rubne, hibridne predjele medija pokretnih slika, te otvara neke nove analitičke perspektive za interaktivne medije.

***

Knjiga Ilije Barišića izvorno je znanstveno djelo na hrvatskom jeziku,  vrijedan doprinos teoriji medija, teoriji filma i humanistici općenito, s jasno postavljenim metodološkim obrascima za kasnija proučavanja videoigara i drugih novijih modusa masovne komunikacije (onih koji se koriste u trenutku nastanka knjige te onih koji će tek nastati).

dr. sc. Nikica Gilić

Iako predstavlja fundamentalno teorijsko istraživanje,  obrazovna primjenjivost ove knjige je velika. Nedvojbeno će biti važna na sada već umnoženim studijima filma i novih medija, moći će poslužiti kao referentna literatura i nastavnicima na nižim razinama obrazovanja, onima koji dodiruju područje medijske pismenosti i medijske kulture (…) a bit će, pretopostavljam, zanimljiva i sve većoj skupini tvoraca videoigara i samih igrača.

dr. sc. Hrvoje Turković

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 170,00 kuna
TIPOVI FILMSKOG IZLAGANJA
Prilozi teoriji izlaganja
UVOD U DOKUMENTARNI FILM
TKO PJEVA ZLO NE MISLI
CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA
DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi
FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija
FILMSKA LUTKA: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji
IDENTITETI U FILMOVIMA PEDRA ALMODÓVARA
TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment
OGLEDI: 9 autora, 9 filmova
21-30/82
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta