english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment

Slobodan Šijan

Tomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetoga stoljeća koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu te ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni, na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve je veće zanimanje za istraživanje njegovog pionirskog opusa.

Jedan od njegovih najbližih prijatelja, poznati filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, ovom je monografijom odao dužnu poštu Gotovcu i njegovom jedinstvenom  razumijevanju filmske umjetnosti.

Na gotovo 400 stranica, 48 poglavlja funkcionira kao 48 „kadrova“ analiza, citata, krokija i komentara, ali i kao pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal Šijan donosi knjigu umjetnika o umjetniku na specifičan umjetnički način.

Izobilje vizualnog materijala, kao i iznimno grafičko oblikovanje čine da se knjiga  montažno-kolažne strukture, čita kao film. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću, pa osim kao monografija o autoru funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja, i kao jedinstvena kulturološka i sociološka studija o području nekadašnje Jugoslavije od 1960-ih naovamo.

Tomislav Gotovac, za kojega su stvarnost i „movie“ bili življeni sinonimi, ovim izdanjem dobiva prvo cjelovito i dosljedno predstavljanje na engleskom jeziku.

Knjigu možete naručiti ili kupiti:
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
adresa Tuškanac 1
HR - 10000 ZAGREB
tel/fax (385 01) 48 48 771, 48 48 764
e-mail vanja@hfs.hr
Cijena 200,00 kuna
AH!
MALI FILMSKI RAZGOVORI
TIPOVI FILMSKOG IZLAGANJA
Prilozi teoriji izlaganja
UVOD U DOKUMENTARNI FILM
TKO PJEVA ZLO NE MISLI
CIRKULARNOST UTJECAJA: FRAGMENTI FILMA SVIJETA
DO POSLJEDNJEG DAHA
Hrvatski film: djela, autori, filmolozi
FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA
Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija
FILMSKA LUTKA: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji
IDENTITETI U FILMOVIMA PEDRA ALMODÓVARA
21-30/84
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta