Novosti
49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Klimaks

Ne događa se baš često da jedna autorica osvoji dvije prve nagrade na istoj filmskoj reviji, pa još u istom, prvorođenom dokumentarnom filmskom rodu, tako da je već i po tome uspjeh Sunčice Ane Veldić s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, ponikle u KKZ, izniman i s pravom se može proglasiti apsolutnom pobjednicom 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja je jučer, tim svojevrsnim klimaksom kako je lijepo rekao kolega Franjo Simić, završena u Vrbovcu.

Sunčica je zaslužene dvije prve nagrade dobila filmovima White trash, o znanstvenom istraživanju populacije galebova koji žive na sve većim brdima otpada u okolici naših gradova te Precijenjena dramaturgija, o vlastitom studiranju na Akademiji i manjem ili većem utjecaju svojih profesora i drugih ljudi na njen rad. Jednakopravnu je prvu nagradu, ali za igrani film u maniri dokumentarca, dobio Tomislav Šoban, još jedan član Kinokluba Zagreb, za rad Kako je Iva otišla 16. rujna 2016., priču o djevojci, koja kao i toliki mladi ovih godina, nakon studija odlazi potražiti bolji život u Norveškoj i pri tome se ne osvrće na ono (i one) što je bilo.

Dvije druge nagrade osvojili su Katrin Novaković, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani film Protoplazma, o pulsirajućoj živoj tvari stanica svakog organizma te Viktor Zahtyla, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, za dokumentarni film After party, koji govori o ljubavi, strasti i rastanku.

Sedam trećih nagrada podijelili su Niko Bravarić, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Rijeka odnosno Zagreb, za eksperimentalni film Grad kroz moj pogled, kombinaciju timelapsa, animacije i glazbe, Nikica Zdunić, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film Opet, unedogled, o ljubavnom odnosu mlade djevojke i starijeg  muškarca, razočaranih predvidivošću, Božena Končić Badurina, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Zagreb, za eksperimentalnu Čekaonicu, posebno viđenje putničke čekaonice na željezničkom kolodvoru u Koprivnici, Petra Balekić, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani „Stranac“ u mojoj glavi, osebujni pokušaj rekonstrukcije istoimene knjige Alberta Camusa, Marko Jukić, samostalni autor, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Koprivnica, za eksperimentalni Silens – 28. 4. 2016., zvučni, fotografski i filmski zapis o istoimenoj tvornici obuće u Koprivnici (mladi autor iz Osijeka se prvi put prijavio na Reviju, prošao selekciju i dobio nagradu), Damir Radić, samostalni autor iz Zagreba, novinar i filmski kritičar, za igrani film Ništa se ne može vratiti, o ulozi camere obscure u toku svijesti i Tea Nucak, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani Otok, o mjestu postojanosti boja, zvukova, mirisa i horizonta u svijetu koji poznaje samo prolazne užitke.

O nagradama je na javom žiriranju po pravilima UNICA-e odlučivao žiri u sastavu Dinka Radonić kao predsjednica te članovi Igor Bezinović, Branko Čegec, Silvestar Kolbas i Zdravko Mustač.

Nagradu publike Josip Velebit dobila je Martina Marasović, Blank_filmski inkubator  Zagreb, za igrani film Kraljica, o krizi sredovječne žene koju pokušava razriješiti kratkotrajnom tjelesnom vezom s bivšim obožavateljem.

Neformalnu ali opće prihvaćenu nagradu dobio je Mladen Božić, FFVAL, Luka za duhoviti dokumentarni film Zbregov.

Dobitnicom nagrade UNICA-e za cjelokupni doprinos filmu proglašena je Vera Robić-Škarica.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

27.11.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Avis Rara Studio

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Vrbovec
Zagrebačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partner u organizaciji

Pučko otvoreno učilište Vrbovec

HFS © sva prava pridržana
Studio Imago - web design & development