Novosti
49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Još samo sedam dana!

Vrbovec će od 24. do 26. studenoga biti domaćinom 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva na kojoj se prikazuju najbolji amaterski filmovi domaćih neprofesijskih autora. Rok za prijavu radova je 10. listopada, pa autorima ostaje još samo sedam dana za prijavu svojih ostvarenja na najveće okupljanje amaterskih filmova u nas!

Smješten na istoku Zagrebačke županije, tek 32 ili 40 kilometara od Zagreba, ovisno kojom cestom putujete, Vrbovec je administrativno središte koje okuplja 42 naselja, a u cijelom  kraju živi oko petnaest tisuća stanovnika, oko pet u samom gradu. Prvi je pisani spomen iz 1244. godine, kada kralj Bela III. potvrđuje pravo na uživanje feudalnog gospodarstva županu Junku. Kasniji su mu vlasnici Zrinski (ban Petar je tu rođen 1621. godine), pa Erdödy i Patačići. Crkva svetog Vida spominje se još 1338., a stari grad Vrbovec 1528., no od njega je sačuvana tek jedna obrambena kula. U devetnaestom stoljeću osniva se pošta, 1886. Narodna čitaonica, a od 1870. postoji željeznički kolodvor. Osnovna je škola osnovana 1769., a danas postoje dvije te gimnazija koja djeluje od 1961., danas kao Srednja škola Vrbovec. Ovdje su između ostalih rođeni Marija Jurić Zagorka, pisac za djecu Krunoslav Kuten, glumica Leona Paraminski te sportašice Jana Fett i Iskra Mijalić. U Vrbovcu nema kina, kazališta ili sveučilišnog studija pa su te potrebe stanovnika usmjerene prema Zagrebu. Glavna je turistička manifestacija Kaj su jeli naši stari, koja se održava krajem kolovoza ili početkom rujna.

Oko 1900. otvara se tvornica sira, pa ciglana, a 1928. tvorničar Đuro Predović gradi tvornicu suhomesnate robe. Danas je najpoznatija Mesna industrija Vrbovec, s tisuću i pol zaposlenih, a poljoprivreda je vodeće zanimanje stanovništva.

Udruga Avis Rara Studio osnovana je radi bavljenja foto, filmskim i videostvaralaštvom te brojnim aktivnostima vezanim uz likovnu umjetnost i književnost odnosno očuvanje i njegovanje kulturne baštine u Vrbovcu i okolini. Djeluje od travnja 2010. godine, a utemeljena je na radu Augustina Koprića i Anđelka Barišića, tada učenika Prve osnovne škole Vrbovec, koji su skupa sa školskim kolegama i vršnjacima snimili film Novac, koji je 2008. godine, na Lidranu u Dubrovniku, proglašen najboljim u kategoriji igranih filmova. Uz pomoć roditelja i skupine odraslih zaljubljenika u film osnovali su zatim udrugu Avis Rara Studio, koja je ostvarila i polusatni igrani film Crveni golf, posvećeno problemu traffickinga, odnosno krijumčarenja ljudi. Vrijedi napomenuti da su osim Vrbovčana u ekipi bili i ljudi iz drugih sredina, od Zagreba iz kojeg je na snimanja dolazila mlada glumica Katarina Strahinić, Čakovca iz kojeg je snimatelj Luka Milas ili Gunje, iz koje je tada došao montažer Tomislav Stojanović.

Avis Rara je latinski pojam za rijetka ptica, a skraćenica ARS može se čitati i kao umjetnost, znanje, vještina.

Svečano otvaranje 49. revije je u petak, 24. studenoga, a javno žiriranje prema pravilima UNICA-e u nedjelju, kao i dodjela nagrada, projekcija nagrađenih filmova s ovogodišnje UNICA-e i zatvaranje Revije. Priređivači 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva su Hrvatski filmski savez i Avis Rara Studio, Vrbovec, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Vrbovec, dok je suradnik u organizaciji Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

04.10.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Avis Rara Studio

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Vrbovec
Zagrebačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partner u organizaciji

Pučko otvoreno učilište Vrbovec

HFS © sva prava pridržana
Studio Imago - web design & development