Novosti

Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost – počela II. faza projekta

Na Regionalnoj konferenciji o pravima djece u okviru medijske pismenosti, koja se održala od 3. do 6. listopada 2016. godine u Makarskoj, predstavljen je međunarodni projekt Action!Research: a New European Methodology for Film Literacy (Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost), u koji je, kao hrvatski predstavnik, uključen Hrvatski filmski savez.

Na razvijanju zajedničke metodologije za filmsku pismenost kod djece i mladih uz glavnog nositelja projekta, Milano Film Network, neprofitne organizacije koja okuplja nekolicinu milanskih filmskih festivala, u projektu uz Hrvatski filmski savez, sudjeluju i partneri Isola Cinema / Kino Otok iz Slovenije te CineCulture iz Rumunjske. Cilj AREM projekta je razvijanje zajedničke metodologije u svrhu promicanja filmske kulture u osnovnim školama koja bi bila primjenjiva u različitim društvenim kontekstima.

Hrvatski filmski savez, kao partnere u Hrvatskoj zbog uspješne dugogodišnje suradnje, je odabrao dvije osnovne škole: OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika i OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba u kojima je prošli tjedan započela druga faza AREM projekta.

Kako je ranije najavljeno, u  prvoj fazi projekta, koja je trajala od rujna do prosinca 2016. godine, u kojoj su uz partnere i filmske stručnjake sudjelovali učitelji osnovnih škola i roditelji, uspostavljena je zajednička metodologija, bazirana na pedagoškom pristupu koja će biti implementirana i testirana u osnovnim školama.

Kroz ''laboratorije filmske pismenosti – LAB-ove˝, od siječnja do svibnja 2017. godine, učenicima će biti prikazani kratkometražni filmovi s temama prijateljstva, kulturne različitosti, europske integracije, pitanja migracije i  međukulturnog razumijevanja. Tako su primjerice, prošli tjedan imali priliku vidjeti prvi slovenski animirani film u obliku RAP glazbenog izričaja, redateljice i scenaristice Katarine Nikolov.

30.01.2017.