Novosti

Naši mladi filmaši gostovali na festivalu Giffoni Makedonija te na festivalu Plural+ Youth Video u New Yorku!

Prošli je tjedan opet bio živahan na naše mlade svjetske putnike! Brojna hrvatska delegacija boravila je u Makedoniji, u Skopju, na festivalu Giffoni Makedonija, a mladi filmaš Matija Benić otputovao je u New York na međunardni Plural+ Youth Video Festival.

Festival Giffoni Makedonija četvrtu se godinu za redom održava u Skopju pod kapom brenda Giffoni – jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade koji se već 46 godina odvija u istoimenom talijanskom gradu. Hrvatski filmski savez već nekoliko godina surađuje s festivalom pa su organizatori i ove godine pozvali hrvatsku delegaciju da osmisle raznovrstan program i da se na taj način predstave u Skopju.

Hrvatsku su delegaciju ove godine činila četiri člana žirija djece i mladeži koji su gledali filmovi namijenjene mladima te o njima diskutirali uz još 500 vršnjaka iz regije. Sudjelovanje na Giffoniju im je nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva djece i mladih. Dvoje članova žirija starosne dobi 13+, Marta Novak i Fran Glad, dolazi iz Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Oni su prošle godine nagrađeni za svoje filmove na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Dvoje članova žirija starosne dobi 16+, Mihael Tomić i Ida Klemenčić iz XIII., odnosno XV. Gimnazije, put u Makedoniju su zaslužili aktivnošću u okviru Nastave filmske umjetnosti u kinu Tuškanac. S njima je u Skopje kao pratiteljica i voditeljica žirija išla i Iva Krčmar Mihalić, profesorica medijske kulture i hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Maloj Subotici.

Hrvatska je delegacija organizirala i dvije od ukupno sedam radionica koje se odvijaju na Giffoniju. Redatelj Tadija Tadić vodio je radionicu dokumentarnog filma, a pridruženi član hrvatskog tima, Zoran Šmid iz  slovenskog Centra za mlade Trbovlje, održao je radionicu snimanja filma u jednom kadru. Članovi hrvatske delegacije održali su i prezentaciju rada Hrvatskog filmskog saveza s naglaskom na programe međunarodnog, odnosno regionalnog potencijala: Revije stvaralaštva djece te Revije stvaralaštva mladih, Školu medijske kulture i Filmske radionice za djecu i mlade u Kraljevici. Uz prezentacije je prikazan i filmski program koncipiran od radova što nastalih, što nagrađenih na navedenim događanjima. Posebno je zanimljivo i to što je jedan od nedavnih pobjednika Four River Film Festivala upravo mladi filmaš iz Makedonije, Hanis Bagašov, pa se, u sklopu predstavljanja, prikazao i njegov nagrađeni dokumentarac „Lica“.

Na drugi kraj svijeta, u daleki New York, putovao je mladi filmaš Matija Benić iz Varaždina. Njegov je kratki film ''Antikorupcijski atom'' proglašen najboljim antikorupcijskim filmom na ovogodišnjoj Filmskoj reviji stvaralaštva mladih te je Matija za nagradu osvojio mogućnost da ga predstavi na Plural+ Youth Video Festivalu u New Yorku, festivalu koji se organizira pod patronatom UN-a. Matija nam se javio iz New Yorka sa svojim zapažanjima: "Svaki filmaš tvrdi da živi u filmu i predivno je kad se radnja tog filma (ili barem njen dio) odvija u New Yorku. Uživo gledati mjesta koja sam do sad vidio u filmu izuzetan je doživljaj i jako sam zahvalan da ga mogu iskusiti."

Naši su se predstavnici iz Makedonije i SAD-a zasigurno vratili puni dojmova i bogatiji za neka vrijedna poznanstva. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima!

02.11.2016.